В дните на седмица 1-ва, периода 02. 01. – 08. 01. 2017 г. включително, нарастнаха случаите с ОРЗ и грип на територията на община Априлци на област Ловеч. Само за последните 3 дни от седмицата са регистрирани 174 заболели и е оформена заболяемост 579 на 10 хил. население. Най-висока е заболяемостта във възрастовите групи 0-4г. – 3815,8 на 10 хил.население; 5-14 години -2484 на 10 хил. и 15-29г. – 1266,5 на 10 хил. население.

Във връзка с това се проведе заседание на Оперативното бюро към Областната комисия за борба с Грип и ОРЗ – Ловеч на 09. 01. 2017г., при което по данни на РУО Ловеч от Професионална гимназия по туризъм, гр. Априлциотсъстват 38 % от списъчния състав на учениците и от Основно училище „В. Левски“, гр. Априлци отсъстват 42 % от учениците. Оперативното бюро взе решение за обявяване на епидемична обстановка на територията на община Априлци, считано от 12. 00 ч. на 09. 01. 2017 година.

Издадено е предписание до РУО гр.Ловеч, с което се препоръчва преустановяване на учебните занятия в община Априлци, считано от 10.01. до 13.01.2017г., с цел ограничаване разпространението на грипа и ОРЗ.

Заболяемостта в гр.Ловеч към момента бележи завишаване, достигна предепидемични стойности от 238,17 на 10 хил.население, при епидемични стойности от 330,04 на 10 хил. съгласно Информационната система за събиране и анализиране на данни за заболяемостта от грип и ОРЗ в България.

За същия период, в останалите общини заболяемостта от ОРЗ също нараства, но е под предепидемичните стойности.

Разпоредени са следните противоепидемични мерки за община Априлци:

  1. Медицинското обслужване на болни от грип и ОРЗ по време на грипната епидемия да се извършва по домовете.

  2. Да се преустановят плановите консултации на здрави бременни жени и кърмачета, както и всички профилактични прегледи и имунизации.

  3. Болните с леки и средно тежки форми на грип да се изолират и лекуват в дома си.

  4. Хоспитализиране на болните с усложнения, с тежки форми на грип и ОРЗ и пациенти, страдащи от хронични заболявания (белодробни, сърдечно-съдови, диабет и др.).

  5. Да се преустановят приема и свижданията в социалните заведения на територията на общината, засилен дезинфекционен режим.

  6. Медицинските специалисти в детските заведения, с помощта на възпитателите и преподавателите, да провеждат засилен филтър. Откритите болни деца да се връщат по домовете. Заболелите лица от персонала на детските заведения да не се допускат на работа. Да се засили дезинфекционния режим.

  7. Препоръчва се ограничаването на масовите прояви, контактите с болни лица и засилен родителски контрол.

Дирекция “Надзор на заразните болести” на РЗИ – Ловеч продължава ежедневното наблюдение на регистрираните случаи на ОРЗ и грип на територията на цялата област и препоръчва, гражданите с оплаквания непременно да се обръщат към общопрактикуващия си лекар и да спазват строга лична хигиена, да не се предприема самолечение. В случай на възникване на заболяване е необходимо да се ограничат до минимум контактите на болния в семейството, на работното място, в детското и учебното заведение, с цел да се ограничи разпространението на вирусната инфекция.