cikvlovech1607151Информационна среща на ЦИК се проведе на 15 юли в Областна администрация. Тя бе открита от областния управител д-р Мадлена Бояджиева. Всички сме наясно колко е важна организационно-техническа подготовка на изборите и приветствам инициативата на ЦИК да проведе тези разяснителни срещи в страната и даде отговори на всички въпроси, които ще възникнат, каза д-р Бояджиева.

Работните срещи на ЦИК преминават под мотото „По-близко до избирателите” и имат за цел да разясняват важни моменти, свързани с упражняване правото на глас

Представителите на ЦИК Росица Матева, Камелия Нейкова, Румен Цачев разясниха пред общинските администрации, представители на медии и граждани от областта особеностите на Местни избори 2015.

От ЦИК окачествиха вота като труден в организационно-технически план, тъй като ще се гласува с три бюлетини – за кмет на община, общински съветници и кметове на кметства, а в големите градове – и за районни кметове. Освен това най-вероятно ще бъде насрочен и референдум, който ще се проведе успоредно с местния вот.

cikvlovech1607152Експертите акцентираха на новостите в провеждането на изборите тази година – 6-месечната уседналост, отсъствието на удостоверения за гласуване на друго място и възможността да се гласува с преференция за общински съветници.

Членовете на ЦИК показаха примерен вариант на новите бюлетини, обясниха как ще се гласува, при какви условия книжата ще се смятат за недействителни и други въпроси, свързани с упражняването на глас и най-често допусканите грешки.

Подробна презентация, която дава информация за всичко, свързано с произвеждането на Местни избори 2015 през октомври, е публикувана на страницата на Областна администрация, в секция „МИ 2015” – http://www.lovech.government.bg/section-77-mestni_izbori_2015.html.