Хага
Хага

Даниела Балабанова

Само за миналата година в Холандия са регистрирани нови пет хиляди български емигранти, така общият им брой е около 40 хиляди. Реално обаче са повече, тъй като има и нерегистрирани. Това съобщи в Ловеч на пресконференция старши сътрудник по трудова миграция в холандското посолство Борислав Божидаров. В града се състоя информационен семинар „Свобода на движение и работа в Кралство Нидерландия”, организиран от посолството на Кралство Нидерландия в София съвместно с център „Амалипе”, Агенцията по заетостта, Националната комисия за борба с трафика на хора и сдружение „Национална мрежа на здравните медиатори“.

Събитието е част от кампания на холандското правителство за информираността на потенциалните български емигранти в Нидерландия. Целта е те да бъдат по-добре информирани за правата и задълженията си, за възможностите за работа и какво ги очаква там, заяви Божидаров. Той добави, че през 2016 г. холандското правителство поема председателството на Европейския съюз и един от приоритетите е т. нар. „достоен труд“, под което се разбира равно плащане за равна работа.

Експертът каза още, че минималната работна заплата в страната е малко над 1500 евро. Временната заетост там е основно в областта на земеделието, гъбарството, строителството. Търсят се също технически и IT-специалисти.

Информационната кампания ще продължи в останалите региони в страната.