obshtina301111Информационен семинар по проекта „И аз имам семейство“ ще се проведе в Ловеч на 31 май (заседателна зала на общината, 13.30 ч.). На него ще бъде представена презентация на тема „Детето и приемното семейство“, отразяваща дейностите, извършени по проекта до момента, трудностите и резултатите. В семинара ще участват приемните родители, при които има настанени деца, както и кандидатприемни родители, които ще споделят трудностите и отговорностите в приемната грижа, установени в хода на предоставяне на социалната услуга. Децата, настанени в приемни семейства, ще благодарят на  своите приемни родители за техните грижи и ще ги поздравят за празника на детето 1-и юни.

Проектът „И аз имам семейство“ се реализира в изпълнение на Националната стратегия „Визия за деинституционализация на децата в Република България“ с финансовата подкрепа на оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“. Конкретен бенефициент е Агенцията за социално подпомагане в партньорство с община Ловеч.

Партньорско споразумение между Агенцията за социално подпомагане чрез Дирекция „Закрила на детето“ и община Ловеч във връзка с изпълнение на проекта „И аз имам семейство“ е сключено през декември 2011 г., приключва на 31 октоври т. г.

Целта на проекта е да се подкрепи процесът на деинституционализация на деца, като се създаде и реализира устойчив модел на развитие на заместваща семейна грижа за деца, настанени в специализирани институции и на деца в риск от изоставяне.

С реализацията на проекта се постига още прилагане на нов подход за предоставяне на социалната услуга „Приемна грижа“ – доброволна, професионална и заместваща. Разширяват се възможностите за развитие на приемната грижа чрез нарастване на броя на приемните семейства и желаещите да предоставят тази социална услуга. Създават се условия за намаляване на бедността, особено в малките населени места, чрез създаване на заетост като приемни родители на безработни лица. Децентрализира се социалната услуга „Приемна грижа“, която се разгръща  на общинско ниво като инструмент за превенция на настаняването в специализирана институция на децата от целевите групи и/или тяхната деинституционализация.