inspekciqtrud1501131Икономическото състояние на област Ловеч продължава да получава обща незадоволителна оценка заради ограничените инвестиции, ниските доходи и намаляващата заетост. Продължаващият спад на заетостта оказва силно негативно влияние върху доходите и съответно условията на живот на местното население. Негативната демографска картина е както следствие от икономическите проблеми на областта, така и предпоставка за тяхната устойчивост в дългосрочен план.

Относителният дял на големите предприятия (с брой на заетите над 250 души) в област Ловеч е прекалено малък и бележи тенденция към намаление. От 0,4% през 2006 г., относителният дял намалява на 0,39% през 2013 г. до 0,37% през 2014 г. Обратна е ситуацията по отношение на микропредприятията (с брой на заетите до 9). Техният дял е най-голям и продължава да се увеличава. През 2013 г. микропредприятията са били 82,5% от всички предприятия, докато през 2014 г., относителният дял вече е 82,7%.

Малките предприятия са втори по масовост и също се характеризират с намаляване на относителния им дял – от 14,45% през 2013 г. до 14,39% през 2014 г. Относителният дял на средните предприятия намалява от 0,40% до 0,37%.

На територията на област Ловеч водещи са дърводобивната и дървообработващата промишленост, производството на мебели и офис оборудване, производство на машини и оборудване с общо и специално предназначение, фармацевтични продукти, циментопроизводство, преработване на животинска продукция, туризъм и др.

Проведените национално представителни проучвания показват, че в Ловешка област делът на сивия сектор в икономиката е един от най-големите в страната. Отчита се, че работещите без трудов договор намаляват, но делът на хората, които получават част от заплатата си по нерегламентиран начин, се е увеличил.

            Спазване на трудовото законодателство

Общо през 2014 г. инспекторите на Д”ИТ”-Ловеч са извършили 1480 проверки в 1053 предприятия. За първи път са проверени 230 предприятия. Поради създадената добра организация, броят на извършените проверки спрямо 2013 г. е нараснал с 15,3% което е резултат от повишената натовареност на служителите през изминалата година.

В резултат на извършените проверки през периода, инспекторите по труда са констатирали общо 5868 нарушения.

– В областта на осигуряването на здравословни и безопасни условия на труд

Относителният дял на предприятията, изпълнили посочените изисквания на Закона за здравословни и безопасни условия на труд, спрямо общия брой проверени предприятия по отделните показател е както следва: с оценка на риска – 99 %, с програма за намаляване на риска – 96 %, с осигурено обслужване на Служба по трудова медицина – 99 %, с наличие на Орган по безопасност и здраве при работа – 99 %, с наличие на Комитет/Група по условия на труда – 67 %. Високите стойности в относителните дялове по всички показатели се дължат от една страна на по-голямата информираност на работодателите и от друга страна – повишената взискателност на инспекторите по труда.

Предприятията, изпълнили основните изисквания на ЗЗБУТ за 2014 г. са 757 – 89 %. Работещите при условия на труд, неотговарящи на хигиенните норми и изисквания през 2014 г. са 6 % от заетите по трудови правоотношения в проверените предприятия, с данни за факторите на работна среда. За сравнение през 2013 г. те са били 5 %.

Общият брой на нарушенията по организация и управление на дейностите по Здравословни и безопасни условия на труд е 1856 – 58%, от общият брой нарушения по Здравословни и безопасни условия на труд. Най-висок е относителния дял на нарушенията свързани с вътрешни нормативни актове по ЗБУТ – 432 (23,3%), по инструктажи и обучения – 421(22,6%) и по оценка на риска – 351(18,9 %).

Общият брой на нарушенията, свързани с безопасност на работното оборудване е 1002 – 31% от общият брой нарушения по ЗБУТ. С най-много нарушения са предприятията от икономически дейности „Дървообработване“ и „Производство на мебели“. От тези икономически дейности са и предприятията, в които има най-много трудови злополуки.

Най-много са нарушенията по безопасност на труда и са свързани с неосигурена защита от електрически ток при директен и индиректен допир – 206 броя, липса на предпазни и блокиращи устройства, неотговарящо защитно изпълнение на ел. съоръженията.

В областта на ЗБУТ са констатирани 3152 нарушения или 54 % от общия брой на констатираните нарушения. През 2014 г. Са констатирани 979 нарушения повече, сравнено с 2013 г., което е нарастване с 31 % повече.

В областта на трудовите правоотношения

В областта на трудовите правоотношения през периода са констатирани 2711 нарушения по възникване, осъществяване и прекратяване на трудовите правоотношения, които заемат 46 % от общия брой констатирани нарушения на разпоредбите на трудовото законодателство.

Установените през периода случаи на допускане до работа на работници и служители без писмени трудови договори са 23. За същия период на 2013 г. лицата без трудови договори са били 35. Намалението на този вид нарушения се потвърждава и от цитираните по-горе социологически проучвания. Предприятията с най-много случаи на нерегламентирана заетост са от икономическите дейности „Производство на храни”, „Строителство”, „Търговия на дребно”, „Ресторантьорство”.

Свързани със заплащането на труда са 367 нарушения. В сравнение със същия период на 2013 г. (346 нарушения) се наблюдава увеличение на този вид нарушения. Това се дължи на по големият брой проверки и повишената разкриваемост.

Както и през миналата година, освновен акцент в контролната дейност на Д “ИТ” – гр. Ловеч е контролът по изплащане на трудовите възнаграждения. Предприятия, които от години системно забавят изплащането на трудови възнаграждения, минаха на отчет и в тях се правеха проверки почти всеки месец. От една страна засиленият контрол и от друга, подобреното финансово състояние, доведоха до положителна тенденция работодателите да се стремят да изплащат трудовите възнаграждения за текущите месеци на 2014 г. Размерът на изплатените забавени възнаграждения след нашите проверки е 336 764 лв, а общата установена сума на забавяне на плащания е 448 884 лв.

– В 6 предприятия от икономическа дейност „Ресторанти и питейни заведения” е установено наемането на работа на 7 лица без сключени писмени трудови договори, в т.ч; 1 непълнолетно лице.

– Често срещано нарушение при възникване на трудовото правоотношение е липсата и не запознаване на работниците с длъжностната характеристика.

– Установените нарушения, свързани със спазване разпоредбите на Кодекса на труда по работното време, почивките и отпуските са свързани с неспазване от страна на работодателите на изискванията за установяване на разпределението на работното време в правилника за вътрешния трудов ред

За отстраняване на констатираните нарушения на нормите на трудовото законодателство през периода са приложени общо 5744 принудителни мерки – нарастване за 2014 г. с 27,8%. Основната принудителна мярка е даване на задължителни предписания – 5717 бр.

През 2014 г. инспекторите при Д”ИТ”-Ловеч са съставили 180 акта за нарушения.

По мерки изпълнението на годишния план е както следва:

В резултат на извършените проверки в строителството с приоритет безопастност при извършване на земни (изкопни) работи се установи, че най-често срещаните нарушения за свързани с необезопасени и неукрепени изкопи, липса на обезопасяване на електрически кабели, липса на работно облекло и маркировка на изкопите. Можем да отбележим като основен недостатък липсата на обявени по работни места инструкции за безопасна работа с видовете СМР. При извършените последващи проверки установените нередности са отстранени, с което са се подобрили условията на труд. Ежемесечно са извършвани проверки на водните цикли в Ловеч, Троян и Луковит.

През 2014 г. са извършени 15 проверки на рискови предприятия и дейности. Общият брой на констатираните нарушения при проверките за периодичен контрол е 89, като нарушенията са по 84 по ЗБУТ и 5 по ТПО. Лисват сериозни нарушения, свързани с безопасността на работното оборудване и технологичните процеси, които биха довели до инциденти и аварийни ситуации.

През 2014 г. в област Ловеч са регистрирани 31 трудови злополуки.

Пряко свързани с извършваната от пострадалите лица работа са 25 от злополуките, а останалите 6 са в резултат на различни инциденти, случили се по време на път от или до работното място. Регистрирани са 2 смъртни злополуки – едната е в резултат на пътно-транспортно произшествие, а другата при извършване от пострадалия работа. В сравнение със същия период на 2013 г. злополуките са с   по-малко (17%). Както и в предходни години, с най-много злополуки са предприятията от икономически дейности „Производство на мебели” и „Дървообработване”, а нараняванията са причинени от дървообработващи машини.

В икономически дейности “производство на мебели” и “производство на хранителни продукти” намалелия брой трудови злополуки се дължи на подобряване условията на труд, въвеждане на ново технологично оборудване и не на последно място завишения контрол от инспекторите.

В отрасъл строителството основните нарушения, които са констатирани са, че често не се поставят защитни ограждения, сигнализирани с предупредителни знаци и табели, а през нощта със сигнално осветление. При проверките по работни места често се констатира влизане и излизане в изкопа със стълби, неотговарящи на минималните изисквания на ЗБУТ при извършване на СМР.

При провеждането на кампания „Ергономия на работното място“ в икономическа дейност „Производство на облекло“ са извършени 33 проверки. Преобладаващите нарушения са свързани с оценка на риска, не са идентифицирани опасности при работа свързани с ергономичните изисквания и не са определени степените на съответствие на работните места с антропометричните характеристики на работещите и свързани с разработени от службите по трудова медицина физиологични режими на труд и почивка, но същите не са въведени от работодателя.

Проверки в предприятия от икономически дейности „Хуманно здравеопазване“ и „Производство на хранителни продукти“ са 35. Те са част от Европейската кампания SLIC 2014 „Превенция на подхлъзване и падане на едно ниво“. Те показат, че в малка част от оценките на риска е само загатнато за риск от подхлъзване. Във всички фирми са дадени предписани за допълване на оценката на риска по отношение на риска от подхлъзване и падане на едно ниво, разработване на правила и инструкции по безопасност във връзка с подхлъзване и падане на едно ниво. При извършване на проверки през 2015 г. ще бъде обърнато специално внимание на изпълнението на предписанията, свързани с риска от подхлъзване и падане.

За 2014 г. са подадени 35 искания за разрешения за работа на непълнолетни. Отказани са 2 поради: на едно лице е включено в длъжността му да извършва товарно разтоварни работи което крие риск за здравето му, а другото искане е за работа като спасител което попада в длъжностите със забрана за полагане от непълнолетни. След издаване на разрешения за работа на непълнолетни лица, са извършвани проверки по отношение по оформяне на трудови договори, продължителност на работно време и спазване на законовите ограничения. Извършени са 4 проверки в предприятия в които се извършват ученически практики през летния сезон в икономически дейности – хотелиерство и ресторантьорство.

При извършените 34 проверки в предприятия извършващи транспортни дейности е установено, че не е създадена организация за съхранение на индивидуалните дневници на транспортните работници. Често срещано нарушение е неразработена и утвърдена инструкция за безопасна работа при товаро-разтоварване на автомобили при прево на товари.

За подпомагане на социалния диалог предприятията от всички икономически дейности се извършиха планираните проверки, които бяха насочени към сключените колективни трудови договори между работодатели и представители на синдикални организации, като се установи, че тези договори на общинско ниво в сферата на образованието са всеобхватни и се изпълняват. Колективните трудови договори за 2014 г. са 37 броя, а сключените анексите към тях – 8 броя.

Извършени са 26 проверки по законосъобразното възникване на трудовите правоотношения, спазване на разпоредбите за работното време и заплащането на труда в предприятия от икономическа дейност „Дейности по охрана и разследване”. Шест от предприятията са проверени за първи път. Основни групи нарушения: изплащане на трудови възнаграждения в размер по-малък от начислените във ведомостите и забавяне на изплащането, не се заплаща допълнително трудово възнаграждение за нощен труд, не се заплаща увеличение към трудово възнаграждение за работа в дни на официални, не се заплаща допълнително трудово възнаграждение за извънреден труд. Констатирано е, че след даване на задължителни предписания работодателите изплащат дължимите трудови възнаграждения.

За периода са извършени 24 извънредни проверки на строителни обекти в област Ловеч, с цел повишаване нивото на безопасност на тези обекти. Установени са 104 броя нарушения, от тях 72 са по ЗБУТ, съставени са 13 акта, като 12 от тях са по осигуряване по ЗБУТ. При инспекционната кампания, най-често срещаните проблеми са, че строителните работници не ползват предоставените от работодателя лични предпазни средства, за което са съставени персонални глоби на нарушителите. Повечето строителни фирми инвестират в ново и по-надеждно оборудване, като скелетата отговарят на изискванията и са придружени от нужната документация, която включва инструкция за безопасна работа с тях. Изводите, които сме констатирали при проведената извънредна кампания са, че работодателите се стараят да осигуряват ЗБУТ, като инвестират в ново оборудване, но работника не оценява собственото си здраве, като не използва постоянно и по време на работа личните предпазни средства осигурени от работодателя. Фокусът при следващи проверки в строителството ще бъдат върху подобряване на контрола от страна на преките ръководители, които са допуснали до работа работниците и служителите на строителните обекти, без да използват лични предпазни средства и осигурени безопасни условия на труд. Поради липса на финансиране и лоши метеорологични условия (валежи), много от идентифицираните обекти не извършваха строителна дейност, което наложи проверките да се извършат по няколко пъти. На строителните обекти за различните дейности се наемат различни фирми, поради което на част от тях не бе възможно извършването на последващи проверки.

Постъпилите през 2013 г. искания и сигнали за нарушения на трудовото законодателство са 155, а през 2014 г. 94 броя. Има намаление с 60 %. Най-много постъпилите искания са от граждани, като са свързани с неизплатени трудови възнаграждения, начислени и неизплатени обещетения от КТ и неуформени трудови книжки след прекратяване на трудовото правоотношение.

 

Ефектът от провеждането на тези проверки върху състоянието на проверените обекти може да се търси в няколко посоки: висок дял от 75 % на изплатените забавени трудови възнаграждения, след намесата на инспекция по труда; увеличаване на относителния дял на предприятията с изпълнени изисквания по ЗЗБУТ; намаление с 17 % на регистрираните трудови злополуки.  

В заключение може да се заяви, че резултатите от дейността на Дирекция «Испекция по труда» показват по добра работа през 2014 г. с което сме осъществили по ефективен контрол отностно спазване на трудовото законодателство, като инспектирането е допринесло за спазване на Кодекса на труда, Закона за здравословни и безопасни условия на труд, Закона за насърчаване на заетостта и Закона за държавния служител.


С уважение,

 Камен Спасовски

Директор на Дирекция

„Инспекция по труда” със седалище Ловеч,

11.02.2015 г.