zamou1612142Павлин Иванов

След поредната публикация на „Ловеч днес“ за необезопасените изкопи и шахти в кварталите „Дръстене“ и „Червен бряг“, се оказа, че има развитие и институциите обърнали внимание на сигналите ни.

Вчера следобед от кабинета на Областният управител д-р Мадлена Бояджиева, бях потърсен за среща по повод моите сигнали, касаещи живота и здравето на жителите на двата квартала. Въпреки ограничените си правомощия, по предложение на д-р Бояджиева и ресорният зам. Областният управител Драгомир Кавалски, веднага след срещата посетихме проблемите участъци.

Няма да скрия, че още с навлизането в квартал „Дръстене“, бях изненадан. Работниците извършващи ремонтните дейности бяха облечени със задължителните светлоотразителни жилетки, част от тях бяха и с каски, повечето шахти бяха затворени и върху тях имаше чисто нови сигнализиращи конуси.

Оказа се, че още сутринта, Инспекцията по труда е извършила проверка и очевидно е констатирала, съдейки по раздразнението на техническият ръководител и разпоредила незабавно да бъдат предприети мерки за обезопасяване на изкопите.

zamou1612144Заедно със зам. Областният управител Драгомир Кавалски установихме и в квартал „Червен бряг“, където се извършват строителни дейности по европроекта на Община Ловеч. Повечето от работниците бяха с каски, а пътят беше маркиран със знаци.

Оказа се, че и там, вчера сутринта Инспекцията по труда е извършила проверка, макар ръководителят на обекта, от страна на „ВиК“ Ловеч, да беше доста кисел от този факт.

 

Искам да благодаря на ловешката Инспекция по труда, на Областният управител д-р Бояджиева и нейният заместник Драгомир Кавалски за действията, които предприеха за опазването на живота и здравето на хората от двата квартала по време на строителните дейности.

Силно се надявам, че със смяната на властта, грижата за гражданите и тяхното здраве ще бъдат постоянни във времето, спазването на българското законодателство ще бъде налагано методично и устойчиво, a резултатът от това да бъде завръщане към нормалността.

 

Само ден преди това, в понеделник, кмета Казанджиев заяви на брифинг, че е запознат с въпроса. Той лично е извършвал проверки и провел разговори с фирмите изпълнителки на проектите, но те са му обяснили, че обезопасителните лентички се крадат.

Казанджиев заяви пред медиите: „Правил съм им забележки, но не се съобразяват. Същият беше случаят с „Червен бряг“. Лично съм разговарял с фирмата да се направи необходимото обезопасяване. Има оплакване и от тяхна страна, възможно е да е така, възможно е да не е така, че се крадат нещата. Аз лично видях в „Червен бряг“ 3-4 дечица, това беше в съботен ден, една тръба готова за поставяне в изкопа, с крака я ритаха и докато пристигна при тях, тръбата вече беше в рова.

Те трябва да изпълняват задачите както е по проект, но и ние като граждани трябва да бъдем непримирими към подобни действия, които са преди всичко от нашите деца. Но това не оправдава фирмите.“

5 коментара

  1. Е па убави са

  2. Dano si kupqt sveshti s parite ot akta i da si gi palqt na semeystvata:@@@@@@@@@@@@@@@@@

  3. Много работа свършили тези инспектори.Сега всичко ще е по мед и масло.Браво на тях!

  4. Би било добре ако по аналогия се “обезопаси” и централната пешеходна зона! Натрошени и липсващи плочки, липса на решетки към отводнителните шахти, локви след дъжд, счупени и липсващи бордюри! И…като цяло “цветна картичка”! Центърът на Ловеч е ремотниран в този си вид от “близката” 1986 година-посрещахме корпуса!?! Вижте Летница, Луковит, Угърчин, Ябланица и мн. други градове. Срамно и обидно е за “голям областен” град като Лч. да има такъв “европейски” център!!!!

Comments are closed.