Дейността на Дирекция „Инспекция по труда” със седалище гр. Ловеч през първите три месеца на 2018 г. бе ориентирана към осъществяване на ефективен контрол относно спазване на законодателството в областта на труда, трудовата мобилност и държавната служба.

През периода инспекторите в Д ИТ Ловеч са извършили общо 224 проверки в 206 предприятия с общ нает персонал от 8912 души, като 48 предприятия са проверени за първи път от Инспекция по труда. Преобладаващ е броят на малките и средни предприятия – 200.

От общия брой на извършените проверки 78 са за осъществяване на последващ контрол по изпълнение на задължителни предписания, дадени от Д ИТ Ловеч, а 28 проверки са за проучване на искания и сигнали за нарушения на трудовото законодателство, като 23 от тях са по сигнали на граждани.

В резултат на извършените проверки са констатирани 1042 нарушения, от които 515 са свързани с неизпълнение на задължения по осигуряване на здравословни и безопасни условия на труд и 527 са по осъществяване на трудовите правоотношения.

В областта на осъществяване на трудовите правоотношения най-голям е броят на нарушенията, свързани с работното време – 137 и със заплащането на труда – 104 нарушения.

Относно изпълнение задълженията на работодателите при възникване на трудовите правоотношения са констатирани 63 нарушения, като са установени 6 случая на предоставяне на работна сила без сключен писмен трудов договор.

За констатираните през 3-те месеца на 2018 г. нарушения инспекторите от Д ИТ Ловеч са приложили 1027 принудителни административни мерки, като 1005 са задължителни предписания за отстраняване на нарушенията.

През периода са съставени 54 акта за установяване на административни нарушения и са издадени 102 наказателни постановления. Влезлите в сила наказателни постановления са 81 с общ размер на санкциите78 300 лева.

ИА “Главна инспекция по труда” напомня, че срокът за подаване на годишните декларации за 2017 г. за състоянието на условията на труд във фирмите е до 30 април 2018 г.

Задължение да подават декларации имат новосъздадени предприятия, както и такива, при които към 31 декември на предходната година има промяна в обстоятелствата, подлежащи на деклариране. Подаването на голям брой декларации в последния момент може да доведе до затруднения при използването на софтуера за приемането и обработването им.

С цел намаляване на административната тежест от началото на 2018 г. не се подават уведомления за неподаване на годишна декларация за условията на труд, когато няма промени в подлежащите на деклариране обстоятелства.

МИТКО МИТЕВ

Директор на Дирекция „Инспекция по труда”

със седалище гр. Ловеч