panik1209151По повод старта на новата учебна година и осигуряване на пожарната безопасност на учебния процес, служителите на РДПБЗН Ловеч, извършиха проверки на учебните заведения и прилежащите ученически общежития на територията на област Ловеч, по спазване на правилата и нормите за пожарна безопасност, осигуряване на оптимални условия за евакуация и пожарогасене в обектите.

Проверени са 59 бр. училища в областта и са констатирани 75 бр. нарушения в тях. По-голямата част от нарушенията се отнасят до липса на брави тип „антипаник” на вратите на крайните евакуационни изходи, недостатъчна осветеност при работа на аварийното евакуационно осветление по пътищата за евакуация, дължащо се на недостатъчен брой евакуационни лампи, не добре обозначени пътищата за евакуация и в по–малко случаи недостатъчен   брой пожарогасители, както и периодичното им обслужване, липса на пожароизвестителни инсталации. За отстраняването на констатираните нарушения са връчени административни документи включващи предписания със срок за изпълнение, от които 13 бр. протоколи от комплексна проверка и 15 бр. писмени разпореждания.

През учебната 2015-1016 година, служителите на РДПБЗН освен планирания контрол, ще извършват и внезапни проверки по спазване на правилата и нормите за пожарна безопасност – осигуряване на свободни   пътища за евакуация, незаключване на евакуационни изходи в работно време, осигуряване на свободен достъп до ел. табла, пожарни кранове и пожарогасители, изпълнение на предписаните мероприятия и др.

При констатиране на нарушения ще се прилагат административно наказателни мерки спрямо отговорните лица.