Даниела Балабанова, БТА
Инспекторите от Областната дирекция по безопасност на храните /ОДБХ/ в Ловеч са започнали проверки във всички обекти за детско и училищно хранене в областта, свързани с влязлата в сила от 4 декември 2018 г. нова Наредба 8 за специфичните изисквания и качеството на храните, съобщи директорът д-р Роден Федерчев. Проверките се очаква да приключат до края на този месец, като ще бъдат посетени 30-40 обекта. Вече има установени нарушения.
По думите на Федерчев по време на контрола се проверяват храните, предлагани в детските заведения, училищните столове и обектите за търговия на дребно на територията на училищата и на детските заведения, както и храни, предлагани при организирани мероприятия за деца и ученици.
Повторно, откакто Наредбата е влязла в сила, инспекторите са констатирали, че в ОУ “Проф. Димитър Димов” в Ловеч е давана закуска – меденка, чийто състав не отговаря на изискванията. Установено било, според етикета, че в състава на продукта има рафинирана палмова мазнина, съобщи Марияна Докторова, началник отдел “Контрол на храните” към ОДБХ. “Съгласно Наредба 8 на територията на училищни столове не могат да се представят закуски, в които се използва друго освен краве масло, слънчогледово масло и зехтин”, посочи Докторова и добави, че на фирмата, доставяща закуски в учебното заведение, е издадено предписание.
Това е второ нарушение на фирмата. Още през декември инспекторите бяха установили, че в това училище на децата за закуска се дават храни, в които има наличие на хидрогенирана мазнина, което в разрез с изискванията. Тогава Докторова съобщи, че ще бъде съставен акт, но такъв още няма, потвърди тя.