inspekciqtrud1501131Дейността на Дирекция „Инспекция по труда” със седалище гр. Ловеч през месец февруари 2016 г. е ориентирана към осъществяване на ефективен контрол относно спазване на законодателството в областта на труда, заетостта и държавната служба.

През периода инспекторите в Д ИТ –Ловеч са извършили общо 143 проверки в 143 предприятия, като 13 предприятия са проверени за първи път от Инспекция по труда. Преобладаващ е броят на малките и средни предприятия – 137. Проверени са пет предприятия с персонал от 250 до 499 души, а едно предприятие е с персонал над 500 души. Най-голям брой проверки са извършени в предприятия от икономическа дейност „Производство на дървен материал и изделия от дървен материал и корк без мебели; производство на изделия от слама и материали за плетене” – 14 проверки и в предприятия от отрасли „Производство на изделия от каучук и пластмаси” и „Производство на хранителни продукти” – по десет проверки.

От общия брой на извършените проверки 51 са за осъществяване на последващ контрол по изпълнение на задължителни предписания, дадени от Д ИТ –Ловеч, а 11 проверки са за проучване на искания и сигнали за нарушения на трудовото законодателство. През февруари 2016 г. инспектори от Д ИТ –Ловеч са участвали в разследването на един трудов инцидент, като се касае за починал от нетравматично увреждане по време на работа служител.

В резултат на извършените проверки са констатирани 654 нарушения, от които 333 са свързани с неизпълнение на задължения по осигуряване на здравословни и безопасни условия на труд и 321 са по осъществяване на трудовите правоотношения. Установено е неизпълнението на 5 задължителни предписания.

От нарушения по осигуряване на здраве и безопасност при работа, най-голям дял имат тези по организация на дейността по осигуряване на ЗБУТ – 147 нарушения и тези по безопасност на работното оборудване – 146 нарушения. Констатирани са 40 нарушения по хигиена на труда.

В областта на осъществяване на трудовите правоотношения най-голям е броят на нарушенията, свързани със заплащане на труда – 167 нарушения, от които 97 са свързани с изплащане на уговореното трудово възнаграждение, а 52 нарушения са свързани с гарантиране изплащането на минималната работна заплата за страната. Констатирани са 13 нарушения по изплащане на допълнителни възнаграждения – такива за положен нощен труд и възнаграждения са прослужено време и професионален опит. Установено е неизплащане на трудови възнаграждения в размер общо на 128 610 лв. През периода е установено, че след намесата на Д ИТ –Ловеч, са изплатени трудови възнаграждения на обща стойност 1 597 лв.

През месец февруари са установени три случая на приемане на работа на лица без сключен писмен трудов договор и два случая, в които трудовият договор е регистриран след извършването на проверка от Д ИТ –Ловеч.

Относно изпълнение задълженията на работодателите при възникване на трудовите правоотношения са констатирани 17 нарушения, като е установен един случай на предоставяне на работна сила без сключен писмен трудов договор и два случая, в които работниците са допуснати до работа преди трудовите им договори да бъдат регистрирани в Националната агенция за приходите.

За констатираните през месец февруари 2016 г. нарушения инспекторите от ДИ Т – Ловеч са приложили 639 принудителни административни мерки, като 638 са задължителни предписания за отстраняване на нарушенията и е въведен един специален режим на работа. През периода са съставени седем акта за установяване на административни нарушения и са издадени 16 наказателни постановления.

Д ИТ –Ловеч напомня на работодателите, че в края на месец април 2016 г. изтича срокът за подаване на декларации и уведомления по чл.15 от Закона за здравословни и безопасни условия на труд за 2015 г. Подробна информация за реда и начина за подаване задължените лица могат на намерят на сайта на ИА ГИТ www.gli.government.bg.