daizchistim304131Всичките 8 общини от област Ловеч активно подкрепят кампанията „Да изчистим България за един ден”. И тази година в деня на голямото чистене – 20 април, навсякъде ще се проведат различни инициативи, в които гражданите ще излязат да почистят местата, където живеят, работят и се разхождат. Общинските администрации пък, както всяка година, са ангажирани с извършване на пролетното почистване.

В община Априлци, както и във всички останали общини, е създаден общински подготвителен координационен екип начело със зам.-кметът  Красимира Пенкова. От там вече са популяризирали инициативата като информация за нея е публикувана и разпространена на различни места в общината, а по местната кабелна телевизия се излъчва призив за включване на гражданите в инициативата. Организирано е почистване на училищния двор от учениците в двете училища на територията на  общината на 19 април 2013г. В детските градини се организира конкурс за направа на великденска украса от отпадъчни материали и др. ненужни вещи в периода 15 април – 1 май 2013 г. Служителите на общинска администрация пък ще се включат в инициативата, като почистят терени общинска собственост в деня на голямото чистене. И тази година община Ловеч предвижда почистване на нерегламетирани сметища и терени, замърсени с битови отпадъци на рекреационни и крайградски зони. Служителите на общинската администрация ще почистват парковете “Баш Бунар” и “Стратеш”. Общинска фирма “ЕКО” ЕАД ще вземе участие в организацията на почистването, чрез предоставяне на консумативи и техника, а “ЕКО-Ловеч” АД-оператор на Регионалното депо за неопасни отпадъци ще осигури свободен достъп за всички транспортни средства, които ще се включат в инициативата.

Миналата година община Тетевен организира модно ревю от облекла, изработени от отпадъчни материали, което се хареса на всички. Тази година от там са заложили на Младежки празник на тема  „Вие изхвърляте – ние творим”, който ще включва конкурс за изработване на скулптури и макети от отпадъчни материали „Искам да живея на чисто” и ревю с облекла, изработени от отпадъчни материали „Да е чисто е модерно”. В празника ще се включат детски заведения, училища и организации на деца с увреждания на територията на община Тетевен. Освен това и 10 микро сметища на територията на община Тетевен ще бъдат почистени на 20 април, като общината ще осигури и консумативи, а фирмите „Еко-Титан” ЕООД, „В и К Ловеч” АД, клон Тетевен, „Вит Автотранспорт” АД и др. ще се погрижат като предоставят техника за извозването на отпадъците. В акцията ще се включат доброволци, в това число и общинските служители.

В 9 ч. на 20 април ще започне акцията в община Летница. Доброволци ще се погрижат за почистването на различни обекти – местност “Смърдешка бара”, южно от града, ул. „Шипка“, района на жп гарата, териториите около жп линията в границите на населеното място. В село Горско Сливово ще се направи оборка на местностите „Къкличка“ и „Гламя“., а в с. Кърпачево – пътя до „Футьова“ пещера. По време на кампанията ще бъдат почистени и Екопътека с. Крушуна – с. Кърпачево; както и междуселищния път.

Активно в кампанията ще се включат и общините Троян, Луковит и Ябланица.

1 коментар

  1. Уважаеми господа кметове и кметски наместници от Ловеч, Пресяка, Смочан и Гостиня. Обърнете сериозно внимание на нерегламентираните сметища по пътя за старото градско сметище. Кметските наместници да се поразмърдат и да заслужат заплатите си, като изчистят селата. Речни корита, край селски поляни и ливади тънат в мизерия. Срам и позор е да съсипваме природата и красотите на предбалкана!!!!!!! В селата глобете 2-ма 3-ма и всичко ще си отиде на мястото. В противен случай ще глобим ВАС!!!!!

Comments are closed.