pochetni1804131Павлин Иванов

Инициативен комитет от 44 души предлага изпълнителният директор на „Спарки“ Николай Кълбов за „Почетен гражданин на град Ловеч“. Ако предложението бъде прието, Николай Кълбов, който на 13 май празнува 60-годишнина, ще се нареди в историята на Ловеч до имената на Екзарх Йосиф I, академик Анастас Иширков, първият български космонавт генерал-майор Георги Иванов и още плеяда бележити ловчалии.

В инициативната група по предложението личат имената на зам. председателя на Общински съвет Георги Терзийски, съветниците Анатолий Иванов, Радослав Хитов, Милко Недялков, Васил Василев, директора на Галерията Спас Дочев, Директора на ЕКО Антоанела Дончева, шефа на СКОРС Гриша Генов, Васил Мандев и други.

В предложението се казва, че приносът на Николай Кълбов за утвърждаване на престижа на град Ловеч е значителен. Като председател на Консултативният съвет за икономическко развитие успешно развива идеята за подпомагане и развитие на малкия и среден бизнес.

Николай Кълбов е един от големите дарители на Община Ловеч, Дневния център за деца с увреждания, ловешката болница, ОУ „Васил Левски“, спортни клубове, художествени формации и други.

Николай Кълбов е роден на 13 май 1953 година в Пловдив. Женен, с две деца. Завършил е португалска филология в Бразилия и икономика в ВИИ „Карл Маркс“ София (УНСС). Владее испански и португалски.

Започва работа в външно-търговската организация „Балканкаримпекс“, след което преминава в МВР. Бил е изпълнителен директор на две банки – Тексимбанк и Евробанк.

От 1996 г. свързва живота си с Ловеч, където започва работа като главен изпълнителен директор  и председател на Управителния съвет на „Спарки“.

Основател е на Ротари клубв Ловеч.

Всички материали по предложението може да изтеглите от  ТУК

6 коментара

  1. Това би било най-големия срам за Ловеч за последните десетилетия!

  2. Що за идея…?!
    Достойнства трябват и идеали!

  3. Не знам каква е правната страна на въпроса, а и не ме интересува. Това, което е важно е съдържанието. Не приемам, че този човек, с това минало, е достоен за званието. Както Иванов вероятно иронично е написал, Кълбов ще остане в ловешката история. С какво? С раздаването на чужджи пари? С назначаването на сина на кмета? Както е тръгнало, по ЕГН и рожденна дата да ги карат наред. Ще бъде срамно ако партийците в общински съвет гласуват това!

  4. „НАРЕДБАТА ЗА СИМВОЛИТЕ, ПОЧЕТНИТЕ ЗНАЦИ , ОТЛИЧИЯТА И ПОЧЕТНИТЕ ЗВАНИЯ НА ГРАД ЛОВЕЧ
    Чл.52.Предложение до Общинския съвет за удостояване със званията “почетен” и “заслужил” могат да правят:
    1. председателят на Общински съвет –Ловеч;
    2.кметът на Община Ловеч;
    3.постоянните комисии към Общинския съвет, групите на общинските съветници или общински съветник, по реда на Глава VIII от Правилника за организацията и дейността на Общинския съвет и Общинската администрация;
    4.инициативни комитети на граждани, подкрепени от подписа на минимум 500 жители на град Ловеч за званието “почетен” и на 300 за званието “заслужил”.“

    Много несериозно звучи – инициативна група от 44 граждани за удостояване със званието почетен гражданин. Съгласно цитираната по горе наредба инициативния комитет на граждани трябва да е подкрепен от подписа на минимум 500 жители на град Ловеч, такива подписи в случая липсват и да се говори изобщо за инициативен комитет е меко казано несериозно.

    В така наречената инициативна група има не един, а цели пет общински съветници и всеки един от тях може съвсем законно без да е необходим инициативен комитет или кмет или председател на ОС да направи предложението.

    Изглежда нито един от съветниците не желае да поеме такава отговорност и за това са предложили на кмета да направи тяхното предложение. Този факт поражда известни съмнения по самото предложение :

    „приносът на Николай Кълбов за утвърждаване на престижа на град Ловеч е значителен. Като председател на Консултативният съвет за икономическо развитие успешно развива идеята за подпомагане и развитие на малкия и среден бизнес“

    Няма и дума написана в подкрепа на това: в какво точно се състои развитието на малкия и среден бизнес в град Ловеч през последните 20 години. А дали може изобщо да се говори за каквото и да е било развитие на развитие на малкия и среден бизнес в град Ловеч през последните 10 години…това е съвсем различен въпрос.

    За кой точно голям дарител на община Ловеч става въпрос след , като в ПУБЛИЧНИЯ РЕГИСТЪР НА ДАРЕНИЯТА ПРИ ОБЩИНА ЛОВЕЧ -/на основание чл. 11, ал. 3 от Наредбата за реда за придобиване, управление и разпореждане с общинско имущество в Община Ловеч на официалната интернет страница на общината става ясно, че г-н Кълбов не е направил нито едно дарение от 29.10.2010 г., когато е първия запис в този регистър , а под номер 19 от 28.04.2011 г. като дарител можем да видим „ Спарки Елтос“ АД, 295,00 лв., Бормашина 1 бр. и Ъглошлайфмашина 1 бр.за ДДЛРГ ,,П. Нейкова” гр. Ловеч.

    И това е всичко в този публичен регистър свързано с г-н Кълбов.

    На заседанията на постоянните комисии, които разглеждаха това предложение и на които аз присъствах не бе казано нищо повече от написаното в предложението.

    Според моето скромно мнение това предложение е много далеч от едно сериозно предложение за удостояването със званието „почетен гражданин“. Заседанието на ОС е след пет дни, време достатъчно кмета да подготви, напише и представи пред общинските съветници такова предложение от което по безспорен начин да са представени доказателства за заслугите на г-н Кълбов за удостояването му със званието „почетен гражданин“ , защото предложението на така наречената „инициативна група“ става само за коментари на „маса‘, а не за официално предложение пред Общински съвет.

  5. Чиста работа. Събираш 40 подписа и всеки ром може да стане Почетен гражданин на Ловеч!

  6. И нито дума за съчетанието от онези две думички – Държавна сигурност.

Comments are closed.