izchistimbg1604151Тази година инициативата е под надслов „Да изчистим България заедно”. Тя ще се проведе в пет тематични еднодневни акции. 10 май е обявен за почистване на градски зони. 17 май вниманието е насочено към почистване на зони за отдих и спорт. В навечерието на Деня на детето кампанията е насочена към почистване на 31 май на детски площадки. Природните паркове и защитени зони ще получат специалното внимание на доброволците на 7-8 юни, когато се отбелязва Националният ден на природните паркове у нас. 27 юни е определен за почистване на водоеми и реки.

Въпреки че общините от областта вече извършват основно почистване на населените места, тазгодишната кампания дава широки възможности за включване. На наша територия е и Национален парк Централен Балкан, и Природния резерват Северен Джендем, и Геопарк Искър-Панега, и Крушунските водопади, имаме и често посещавани от хората реки и големи водоеми, така че призовавам всички организации и доброволци, всеки, който обича природата и е отговорен за нейното опазване, да се включи, коментира областният управител д-р Мадлена Бояджиева.

През 2014 г. на 26 април, когато бе денят за почистване, от региона са се включили 23 училища, 10 НПО, 6600 доброволци и 50 фирми и ведомства, а са били почистени 79 нерегламентирани сметища и 21 маркирани места.

Тази година за първи път инициативата в България се провежда в подкрепа на две международни кампании – Let’s Clean Europe на Европейската комисия и Глобалното гражданско движение Let’s Do It World.

От началото на кампанията през 2012 г., “Да изчистим България за един ден!” е най-големият доброволчески и обществен  проект, предприеман досега у нас. Инициативата е част от глобалното гражданско движение Let’s Do It World, което започва през 2008 г. в Естония.

Създадена е вече национална партньорска мрежа за организация на кампанията. В нея всяка година се включват над 2500 бизнес организации от всички сектори на икономиката, всички 28 областни администрации и 264 общини, президентската институция и няколко министерства.

Целта на инициативата е да промени отношението на хората към местата, на които живеят и начина, по който се грижат за своите отпадъци. За постигане на тази цел в рамките на “Да изчистим България за един ден” се провежда национална образователна инициатива “ЧистоЗнание”, в която и област Ловеч се включи през годините.

От началото на кампанията през 2012-а година досега, въоръжени с ръкавици и чували, България чистиха близо 1,1 млн. (1 065 000) доброволци. Всяка година участниците в кампанията “Да изчистим България за един ден!” са сред най-активните доброволци на Балканския полуостров и сред първите в света.