Област Ловеч посреща зимата в максимално добро състояние от гледна точка на финансовите възможности на АПИ. Това е добра референция за министър Николай Нанков, областния управител Георги Терзийски и народните представители от управляващата партия, които настояваха тук да се извършат сериозни превантивни ремонти, понякога въпреки кметовете. Това заяви в Луковит Председателят на Агенция „Пътна инфраструктура” инж. Дончо Атанасов, който представи проекта за доизграждането на АМ „Хемус” на конференция, организирана съвместно от Областен управител и МРРБ.

По думите на инж. Атанасов тази година АПИ е съсредоточила изключително много ремонти в област Ловеч.

Приоритетът на правителството да се съсредоточи в Северна България вече е в действие. Завършихме участъка на Луковит, ще продължим посока Плевен, за да можем по главния път I-3 да възстановим трасето след водния цикъл, така че на територията на Луковит и с помощта на кмета успяваме да използваме всеки ден хубаво време, всеки час да работим и да завършим тези ремонти. За 2018 предвиждаме ремонт на път I-3 Луковит-Петревене-Румянцево. Същевременно ремонтираме и 6 км, които бяха в много лошо състояние от пътя Ябланица – Тетевен. Работим на входа на Троян, работим и на много важен път, който минава през Борима – Дълбок дол и излиза на главен път II – 35, там ремонтираме две отсечки с обща дължина 10 км и се надявам догодина да завършим останалите 20 км от пътя. Същевременно по ОПРР предстои до дни първа копка на Ловеч – Плевен за плевенския участък. Всеки момент очаквам да завърши процедурата за избор на изпълнител на обхода на Ловеч. Проектът предвижда цялостно да се рехабилитира тунелът, цялата пътна настилка, трите естакади – Баховица, Гозница и Софийска и жп надлеза, това означава нова изолация, ново осветление, тротоари нови, пътната настилка в тунела, и изобщо всичко. Напролет се очаква да започнат строителните работи.

Ускорено ще положим маркировки там където е необходимо. Главният път I-4 е премаркиран със студен пластик – трайна маркировка, и всеки, който е минал, е видял, че този път благодарение на директора на ОПУ инж. Георги Грозданов и поддържащата фирма е в много състояние. Така че област Ловеч ще посрещне зимата в максимално добро състояние от гледна точка на финансовите възможности на Агенцията, обясни председателят на АПИ.

На срещата в Луковит бе представен идейният проект за изграждането на участъка от АМ “Хемус” от пътен възел “Боаза” до пътя Плевен – Ловеч.

Имаме избран изпълнител, 9 км е отсечката от Ябланица до Боаза. В момента сме на етап изсичане на горските масиви и проектиране. Ранната пролет ще започнем строително-монтажни работи. Техническият проект е минал на технически съвет и има разрешение за строеж, обясни Атанасов и допълни, че нищо не идва даром, най-добре е когато вече машините излязат на трасето и започнат работа – ние това виждаме, а невидимата част е най-трудната, това не се вижда, но касае усилията на огромен кръг хора, които се борят с процедури, с бюрокрация. Понякога имам чувството, че пътищата са само на Пътната агенция, а не на цяла България, сподели председателят на АПИ.

Трасето до Плевен-Ловеч ще е с дължина 50 км, актуализирано според оценката за въздействие върху околното среда (ОВОС) и ще има един тунел, няколко виадукта и пътни възела. Председателят на управителния съвет на АПИ инж. Дончо Атанасов поясни, че участъкът е изключително тежък и това е наложило промяна на трасето.

“Избягваме големи виадукти и дълги тунели, за да може и да се поевтини трасето и да бъде изградено по-бързо”, каза още Атанасов.

Максималната скорост ще е 120 км. ч. Все още не е ясно колко точно ще струва строителството на този лот от магистралата.

На форума, в който участваха кметове на общини, общински съветници, кметове на населени места, народни представители, областният управител Георги Терзийски подчерта, че кметовете са спомогнали за по-бързото придвижване на процедурите по отчуждаване на имотите, което ще способства за по-бързото изграждане на участъка. Той допълни, че пред областната администрация предстои и прехвърляне на процедурата по изплащане на обезщетенията на собствениците на отчуждените имоти. На форума бяха уточнени и процедурите по геоложките проучвания, които ще се извършват по трасето на отделна работна среща между институциите, ангажирани с това.