Харесваше ми професор Никола Петров. Уравновесен, етичен, но решителен. Първият, който се осмели да каже истината за ловешката болница. С имена и факти. Имаше доблестта да признае, че болницата е източване през „Кардиолайф“ и редица неизгодни договори.

Каза на глас това, което хората си говорят отдавна. Болницата е водена умишлено към фалит в полза на частни интереси. В телевизионни участия заяви, че ще сезира прокуратурата за извършените нарушения. Не знам дали го е направил, но звучеше като човек, който действа според думите.

Професор Петров направи решителни стъпки за стабилизирането на лечебното заведение. Застъпи се за неговото оцеляване . Предприе действия за прекратяване на неговото източване. Проблесна надежда, че болницата може да се реорганизира и съхрани като регионална здравна институция.

Оставката на министъра със сигурност ще се отрази на оздравяването на ловешката болница. Най-малкото процесът ще бъде забавен. След неговото оттегляне основателно възникват въпроси. Ще продължи ли политиката на ревизиране на договорните задължения и прекратяване на тези, които са финансово неизгодни? Ще продължи ли осветляването на хората и фирмите, които години наред умишлено са съсипвали лечебното заведение? Наследникът ще поеме ли ангажиментът да предаде на прокурор нарушенията и престъпленията? Допускам, че всеки от тези въпроси може да не получи утвърдителен отговор.

Не коментирам повода, с който бе отстрелян министъра. Фактите са известни. Всъщност те са били известни още през май, когато професор Петров пое поста на здравен министър. Интригата е защо чак сега им е дадена публичност. А вероятния отговор е защото е настъпил доста болезнено нечии мазоли. Остава да гадаем сред дали сред притиснатите мазоли има и на хора , участвали в съсипването на ловешката болница и неудобно осветени пред обществеността. Само преди дни от министерството не скриха възмущението си от факта, че една лаборатория като „Кардиолайф“ е получила лиценз за многопрофилна болница без да разполага с необходимия брой отделения. Няма съмнение, че отстраняването на министъра е добра новина за „Кардиолаф“, свързаните с нея и работилите за съсипването на държавната болница. Останалото са предположения.

7 коментара

  1. Интересно колко от жителите на Ловеч се лекуват в болницата в Ловеч?

    1. зависи какво имаш предвид с “лекуват” дай таксата и вземи тези хапчета не е лечение … ако помните някога как са ви лекували а сега как се претупва … колко народ измря заради такса и вземи тези хапчета … без изследване и прочие …

  2. Глупост е че ловчанлии (или поне това, което е останало от тях) не се вдигнат да протестират и да си спасят болницата, така както направиха във Враца, например, чието медицинско здание е на същото дередже. А това, че има паралелни частни структури, в държавни здравни учреждения, които точат пари е факт. И скандалите с “Кардиолайф” не са от вчера.

  3. Страхотни глупости са написани в тази статия…
    Но това е положението…

Comments are closed.