malinovo606131Преди няколко дни в читалище „Събуждане – 1927г. „ беше представена книгата „Мое Малиново”. Пред събралата се публика  авторът Илия Георгиев Илиев сподели „Родината започва от мястото,където човек е роден. За мен това е с.Малиново. Тук съм роден и тук живея вече 85год.Живи са още в мен спомени и картини от различни периоди в живото на съселяните ми. Преминахме през беднотия,болести,войни и мизерия и оцеляхме,защото малиновчани са работливи,мъдри и способни хора. В мир и разбирателство живеят задружно християни и мюсюлмани. Заедно са в радост и мъка,в богатство и бедност.

Горд съм,че живях сред тези хора и  им помагах с напътствия и съвети.Гордея се ,че работих за благоустройството на моето село и за образованието и културното издигане на населението.Това чувство ме накара да събера материал и да напиша този исторически очерк за с.Малиново.За да знаят малки и големи историята на родното си село и трудни моменти да се връщат към своите корени, да търсят там сила и утеха.

Пред малиновчани и гости Илиев припомни,че за написване на историята на селото първи опити са правени в далечната 1945, но без успех. Последвал е втори, но за съжаление документите се загубват. Едва през 2011 година започва написване на сегашната книга.  В препълнения салон на читалището авторът сподели още своите трудностите, които е срещнал и това което не е успял да напише в книгата.

След представяне  на книгата програмата на читалището продължи с литературно-музикална програма. Изпълнен беше   химнът на село Малиново, рецитираха се стихотворенията на местния поет Николай Недяков. Певческата група беше подготвила богат репертоар специално за случая.

7 коментара

  1. Bravo bai ILIA ti dade mnogo duhovno i fizishesko razvitie na moite saselyni iaz se gordeya sas vas kato moi bivsh ushitel BRAVO da si jiv i zdrav.

    1. resmi uzaktan tanidim miknatis gibi cekti ah malinovo bu arada eski ismi ostrec:)ya da ustrec

  2. qko

Comments are closed.