Текст и снимки д-р Дарина Петрова

И тази година ТД”Стратеш”, Ловеч проведе традиционния си пролетен поход в едно от най-красивите места на нашия край – Деветашкото плато. Това е ежегоден, шести  по ред поход и всеки път Платото ни изненадва с нови красоти. Участваха 29 туристи от всички възрасти, 7 до 77 години. Водач и блестящ разказвач бе добрия познавач на платото, председателят на ТД”Стратеш”  Светослав Генков.
Платото е карстово и сред сравнително равния терен се крият тайнствени, магични и дори адреналинови кътчета. Първата ни цел традиционно бе връх Чуката – 555,7 м.н.в., най-високото място на Деветашко плато. Да погледнем отгоре изораните ниви, зелените жита, китните селца с цъфнали дървета! От там се отправихме към средновековната крепост „Градът” до село Крамолин, Болярския замък. Той е построен  на естествено укрепено място върху високи скали от три страни, и до днес са съхранени основите на няколко църкви, дворец, бойни кули и стени. Всички се снимат с прекрасна гледка към язовир “Александър Стамболийски”.

  По обяд пристигаме в гостоприемният двор на Билкарската къща в с.Горско Сливово, поканени от добрите домакини на дегустация на билкови чайове, хлябове и мед. Имаше и чудесни сладки печива. Предлагат се чудесно пакетирани местни природни продукти – билки, подправки, мед. Къщата е стопанисвана с вещина и любов към природното от младите и любезни стопани и е отлично място за почивка с приятели.
Следваше пещера Гарваница – адреналиновата дестинация на Деветашкото плато, само на 1,5 км от с.Горско Сливово. Сред мирното, зелено поле внезапно се отваря чудовищната паст на най-голямата понорна пещера у нас – 20 метра в диаметър, 60 метра до дъното. По стената се вие тясна метална стълба, но пътят надолу бе преграден от със солидва врата и катинар – имало срутване на камъни. Дано скоро се намери решение и тази адреналинова дестинация отново стане достъпна за туристи. Преминаваме през известната естествена, кактусова градина край пещерата. След топлата зима кактусите са се разпрострели по сипея, готови да цъфнат. Обещаваме си да се върнем през лятото тук за прекрасния джаз-  фестивал под звездите. Посетихме и Каньона на орлите, една от многото забележителности на Деветашко плато, намираща се на пътя между селата Крушуна и Кърпачево.
С нетърпение очаквахме да видим новага еко-пътека на основната каскада на Крушунските водопади. Оказва се по-къса от старата, но с чудесна гледка към приказните струи, водоскоци и бигорни езерца.
     Посещаваме и една любима водна пещера – Урушка маара. Някога юруците-пастири приютявали и напоявали стадата си в Урушката пещера /маара/. Такова е преданието, дало името и. Забулена в гъста растителност, пещерата крие множество подземни извори. Общата ѝ дължина е 1600 м. Представлява разклонена, двуетажна, изворна пещера. Състои се от две галерии – суха и водна. Карстовите води от пещерата са образували бигорна тераса, в която е формиран най-високия водопад в околността, с пад около 20 м. Известен е с името Зелената стена. Само най-смелите успяват да се доберат по стръмна пътека до подножието му от хлъзгави камъни и глини и да го видят в целия му ръст.
Походът ни традиционно завършва  с посещение на хилядолетната и внушителна Деветашката пещера, дала подслон на човека още в старокаменната ехопа – 70 000 години пр.н.е. със сложна и интересна съдба в последните десетилетия.

Разделяме се с древната, магична земя на Деветашкото плато и правим планове за бъдещи походи.
В наситената програмата на ТД”Стратеш”, Ловеч предстоят: 29 април – 1 май, 2017г. поход в Балкана: Чифлика – х.Козя стена – х.Ехо – Чифлика. На 14 май „Зелена неделя” – Хотнишки водопад и Еменски каньон с водопад „Момин скок”.