dancho2806121Данчо Заверджиев

Повод за този мой скромен анализ дават обърканите разсъждения на не кой да е, а на областния управител на област Ловеч по повод решение 392/11.06.13 г на ОС-Ловеч. Усилията,които полагам, са не просто стремеж за законосъбразност на приеманите от ОС решения. Те се обясняват от важността на тези решения за хората от общината.

В случая става дума за Наредбата за определяне и администриране на местните такси и цени на услуги, наредба, която определя финансовата рамка за предлаганите от администрацията услуги.

Малко предистория:

С мой сигнал от 21.06.2013 г. до ОУ посочих няколко разпоредби от Наредбата като незаконосъобразни.

 

Получих отговор, в който се казват две коренно различни неща:

От една страна: ”Няма основание решението да бъде върнато за ново разглеждане от ОС-Ловеч”

  Защо ли?

Ами защото било взето от компетентния орган, с изискуемото се мнозинство и защото „оспорените разпоредби съществуват и в отменената наредба „и че „спирането на решението не би довело до правна промяна” ???

 И в същото време:

”Ще предприемем съответните действия като предоставим възможност на заинтересованите страни да изразят становището си.”

 

КАКВО ЛИ Е ТОВА СТАНОВИЩЕ ???

 

Тайна..  Защото ми бе отказан достъп до обществена информация, който именно атакувам в съда като незаконосъбразен / но за това ще пиша много скоро/.

 

Не щеш ли, вчера,  неочаквано получих объркано писмо от ОУ. От него става ясно,че на основание чл.18 ал.1 от ЗНА същият  предлага на кмета да преразгледа текст от  Наредбата. На това основание обаче  той може да прави предложения за усъвършенствуване на законодателството/ в случая общинска наредба/. Усъвършенстването на законодателството предполага  синхронизация на действащото законодателство с новите изменения на нормативните актове от по-висока степен. Той обаче  предлага  преразглеждане на разпоредба на нормативен акт, издаден от общински съвет в нарушение на два закона/в случая Закона за ветеринарно медицинската дейност-чл.175 ал.2. т.6 и ЗМДТ чл.116. ал.2/.

 

Това не се ли нарича  незаконосъобразност уважаеми г-н Недялков???

 

Защото според ‘компетентният” ОУ то е  усъвършенстване, което е всичко друго, но не и прочит на закона.

 

ОБЪРКВАНЕТО ПРОДЪЛЖАВА:

 Областен управител цитира Наредба № 27 от 10.06.2004 г. за породните групи и изискванията, на които трябва да отговарят ловните кучета, условията за тяхното използване и редът за провеждане на изпитания с тях, която се издава на основание чл. 56, ал. 5 от Закона за лова и опазване на дивеча и  влиза в сила от 1.Х.2005г!!! Съгласно нея  се определят  породите кучета, които могат да се използват за лов в Република България, а не се определя освобождаването или определянето на такса на собственика на ловно куче.

Съотносими към Наредбата за местните такси и цени на услуги, която е важната за нас, са цитираните по- горе две разпоредби-от ЗВМД и ЗМДТ,които  са в сила от 2007г., т.е. след издаването на въпросната наредба 27.

Собствениците на ловни кучета са освободени от общински такси, независимо дали се ползват за лов или не се ползват лов . Породата на кучето се определя от  класификация на Международната федерация по кинология (FCI) и  е описана във ветеринарномедицинския паспорт на кучето, издаден съгласно ЗВМД, а не на Закона за лова и опазването на дивеча.

Питам се, що за объркано мислене или целенасочено се създава нов проблем вместо да се решава /както със заповедта за върнатото решение на общински съвет Ловеч/ точно в стила на новото управление на ОУ???
Или  може би ОУ би искал това писмо да се приеме като издаден негов акт , отговарящ на критериите на чл.13 ал.2 т. 1 от ЗДОИ ???

Хубаво ама този път номера няма да мине уважаеми г-н Недялков!!!

Въпросното писмо  не е в изпълнение на служебните му задължения съгласно чл. 32. от Закона за администрацията или от правомощията му ,дадени от ЗМСМА и по мое скромно мнение, няма как  да окаже влияние върху двете ми заведени дела срещу ОУ.

Съдът ще реши, а някой може би пак ще каже публично, че рибките без аквариум не могат да живеят…

 Да ама Не!

Рибите живеят на свобода уважаеми г-н Недялков, а не в аквариум!!!

1 коментар

  1. Заверджиев и твойте мисли много са объркани. Я виж обаче дали днес твоят любим областен управител не е в София да брани правителството.

Comments are closed.