vrachanskibalkan1705165Текст и снимки д-р Дарина Петрова

През месец май традиционната ЗЕЛЕНА НЕДЕЛЯ, еднодневен поход на ТД “Стратеш”, бе посветена на суровата красота на Врачанския Балкан. Маршрутът включваше с.Згориград, еко-пътека “Боров камък”, големия водопад Боров камък, посещение на пещера Леденика, Вратцата и природната забелжителност Божия мост край с.Чирен.

В ранното, обещаващо слънце, утро на 15 май 41 души от 6 до 66 години потеглихме към високия Врачански Балкан. В 9 ч.бяхме на изходната точка за еко-пътека “Боров камък” над с. Згориград. Обозначена е с добре направени информационни табели и карти. Балканът изпълваше хоризонта, белееше с високи скали нейде високо в небето, пролетно -зелени гори застилаха склоновете му, пъстроцветни поляни поглъщаха стъпките ни.

Минаваме през остатъците от голямото наводнение преди около 50 години, когато на първи май се скъсва стената на хвостохранилището на мина Плакалница и нанася големи поражения по коритото на река Лева. Все още тук – там се виждат участъци като лунен пейзаж и  стърчат останки от водонапорни кули, но младата зеленина вече залива следите и хергеле с малки кончета бързо  разсейва мрачните мисли. Скоро стигаме до дървени стълби над малки прагове и не подозираме още, че ще ни водят нагоре до небето в следващите 2 часа. Пътеката е много стръмна, но атрактивна и лесна за преодоляване.

vrachanskibalkan1705161 Гледките са неописуеми, букова гора, чисти планински води и прагове, възглавнички и туфи горски цветя, редки видове – диви орхидеи, дафне, момкова сълза, кандилки, звездици, незабравки, шипки. Носи се упойващ аромат на цъфнал глог и акации, птичи песни отвред. В огромни скални късове виждаме ниши и дообработки от човешка ръка. Впечатляващ е Драконовият камък с диагонално разположени симетрични ниши. Неусетно наближаваме билото и между вековните буки се провижда високата бяла колона на водопада – 63 метра. Струите се устремяват с грохот надолу, разбиват се в скалите и потичат в мрежа от пенливи потоци. Пътеката минава зад водопада в долната му част, един неспирен дъжд се изсипва над нас, но всички са опиянени от красотата на мястото и усмивките не слизат от лицата. На 15 минути път нагоре по реката стигаме билните поляви и на една от тях в заслон и кът за отдих спираме да обядваме. Над главите ни се събират дъждовни облаци и тръгваме по друга пътека надолу за селото. Минаваме през миришещи на смола гори от бял бор дали името на местността – Боров камък, поляни от папрати. Няма ги вече стълбите и пътеката се вие по склона. Успява да ни наръси за кратко и майският дъжд. Успяваме да стигнем до следващата ни цел – пещера Леденика точно в 15 ч.

vrachanskibalkan17051612Изненадни сме приятно от модерния посетителски център с форма на летящ прилеп, включващ експозиции, кафе и 5D -кино и развлекателния парк с въжена градина, стена за катерене, амфитеатър и тематичен приказен парк. Вече е торло и пещерата се е лишила от ледената си украса, но пак е впечатляваща с богатите си образувания и лазерното шоу, включено в посетителската програма.

Спираме, за да минем пеша по панорамната алея в най-тясната част на пролома на л. Лева, Вратцата, дал името на града, местността, планината.
Отвесните скали на Вратцата са най-високите на Балканския полуостров (над 400 метра) и са най-популярният алпийски обект в България. Делят се на Централна стена, Източен и Згориградски масив. Тук е изграден Дом на алпиниста и по скалните стени и ръбове целогодишно има ентусиазирани катерачи. Видяхме паметника на Радан войвода, един от последните защитници на местната крепост от османските турци.

vrachanskibalkan17051613До последната цел на нашия поход, Божият мост, стигаме трудно и по интуиция, липсват табели и пътят е черен. Минаваме покрай консервираните стени на древна римска крепост. Вляво от нея откриваме пътеката за Божия мост. Огромен скален феномен, съперничещ на родопските Чудни мостове.
Входът на тази естествена арка е висок 20 и широк 25 м. Дебелината на свода е от 9 до 12 м. По главната си ос тунелът е с дължина около 125 м и в него блещукат три езерца. По стените му се виждат издълбани вертикални ниши, свидетестващи за древни култови церемонии, осъществявани на това място в древността.

Грандиозно, живописно, носещо полъх на древна история място.

Връщаме се късно вечерта от големия преход, но заредени с чистата енергия на красивата българска природа.

Следващите прояви на туристически дружество”Стратеш” са
21 – 24 МАЙ екскурзия в Североизточна България, 4 – 5 ЮНИ поход до хижа ЕХО, 12 юни ЗЕЛЕНА НЕДЕЛЯ на Видимското пръскало и Девически манастир “Света Троица” в квартал “Ново село” на град Априлци, 18 – 22 ЮНИ екскурзия в Източни Родопи.