ketaring2104161Емилия Герганова

На 13.05.2016 на сайта на Зетра Медия под поканата ни за протестно ядене на чипс е качено и интервю със зам.кмет Венцислав Христов, което ни даде повод да реагираме с настоящото изявление. Тъй като не получаваме гласност и подкрепа от местните медии, ще потърсим широка подкрепа в интернет пространството както и националните медии веднага след внасянето на материалите в Общински Съвет.

Относно някои действия и изказвания на ръководството на община Ловеч.

Още със създаването на групата във фейсбук, както и на официалната покана за създаването на законната инициатива /което бе разпратено до всички медии в Ловеч/ обявихме: „Инициативата е гражданска, всеки партиен член е поканен да участва в нея единствено в качеството му на гражданин. Всеки опит за политизиране на инициативата ще бъде преустановяван в зародиш. Няма да позволим злоупотреба с идеалните й цели, както и злоупотреба с доверието на инициаторите и гражданите, участващи доброволно в нея.“ Въпреки декларацията и последващите действия на инициаторите, видни политически деятели съзряха „скрити политически намерения“, „заиграване със здравето на децата“, „яхване“ и други подобни голи обвинения, целящи дискредитиране на инициаторите и опорочаване на целите ни. Няма случайни неща и всяко наше действие е продиктувано за целите на прозрачност, законност и оправдаване доверието на хората.

Като оставим майките Маринела и Звезделина, които няма как да вържат в политическите си блянове – в комитета са: Цветослава Димитрова- Независим съветник и бъдеща майка. Тодор Иванов от Ловчанци-няма нужда от представяне. Данчо Заверджиев- вече независим общински съветник, заради изключителното му познаване на буквата на закона и процедурните хватки, в които общинарите неведнъж се опитаха да ни вкарат.

Членовете са избрани и по друг критерий – до един са достойни и доблестни граждани, които не се подлагат на елементарни манипулации и опити за сплашване. Заявиха и доказаха, че не ще се отвърнат от идеалните цели на инициативата и ще работят здраво за тях – докато се случат. Хора, които няма да се откажат и аз лично им благодаря.

Г-н Христов,

Когато преди година и половина отново водихме битка за храненето на децата, нямаше пусната обществена поръчка. Родителските срещи, проведени във всяка градина и резултатите от от анкетата между родителите е при вас /в общината/. Ако не сте имали възможност да присъствате на срещите, питайте съпругата си как се проведоха. Ние бяхме там и знаем-вие явно не. Тогава имахме шанса да научим какво ни готвите преди да ни го сервирате. Поздравявам ви за подбора на екипа с който работите, лоялни са към вас/но не и към гражданите на Ловеч/-този път нямахме шанса да разберем навреме. Вие колко родителски срещи и консултации с родители проведохте преди да пуснете поръчката? Къде са документите от съгласуванията със съответните институции? Защо не ги представихте на срещата с комитета? Не ви ли светна лампичката, че е минало твърде малко време за да ни мине? Защо не опитате да отговорите на тези въпроси, вместо да съчинявате фантастични сценарии, с които да плашите гълъбите на площада?

Не потърсихте мнението на групата, не потърсихте контакт с нас. Точно поради тези причини решихме да стартираме битка, която да спечелим. Почетохме, консултирахме се, поканихме хора, помолихме хората за подкрепа и я получихме. Защо така с комитет? Ами защото с поведението си през последните месеци показахте, че нямате никакво намерение да се влияете от гражданското мнение и да се съобразите с него. А ние сме твърдо решени да ви заставим да започнете да го правите. Защо споменавате, че сте законно избрани, а забравяте с какви програми и платформи спечелихте привилегията да управлявате тази община?

Защо толкова много не искаме външно хранене, което вие така щедро обещавате че ще контролирате изкъсо? Защото не вярваме, че община Ловеч ще упражни контрола си върху изпълнението на поръчката – виждаме какъв контрол упражнявате върху другите. Докато настоящите примери ни бъркат само в джоба и сме склонни да ги преглътнем  по един или друг начин – то когато става въпрос за здравето на децата, нещата не стоят така. Получавате 25плода точно, 5 от тях са гнили – на кои деца ще ги дадете? Ако разделите останалите 20, то ще лишите всички деца от част от порциона. Ако оставим настрана критерият за оценка –  най-ниска цена, който грижливо сте заложили в поръчката /водени от грижата си за децата/ има и нещо много по-страшно от несервирана сплута ябълка или сготвен гнил картоф.

Не са един и два примерите на масови хранителни натравяния. Сливен, Пловдив, Казанлък, Котел….. Имаме и случаи в Ловеч. Какви са взетите мерки спрямо натравянето със салмонела в ОУ Васил Левски от края на 2014г.? Как в храната се изолираха бактерии, а на обекта – не? Кой пое отговорност за 40те деца, които пострадаха тогава? 40 е зле, 90 е по-зле, ами 1000 натровени като бройка как ви звучи? Има ли толкова легла в болниците, които да поемат бедствието? И ми е интересно как бихте реагирали след това, защото имайки предвид високомерния начин по който се отнасяте към родителите сега… то мога да си представя те как ще реагираме всички тогава.

Имаме още поне десетина причини да настояваме за запазването на сегашния начин на хранене. Само трябва да се заинтересувате.

В понеделник внасяме предложенията, заедно със събраните до момента подписи в подкрепа на гражданската ни инициатива. Накрая ако позволите един съвет: внимавайте с изказванията и речника си спрямо майките, изрази от сорта на „едикоиси яхнаха майките“ звучат гротескно и ще се използват единствено от ВАШИТЕ политически противници – да не говорим, че ще станете за смях. За разлика от вас ние нямаме противници, имаме само поддръжници и съмишленици-защото си имаме и една справедлива кауза. Всеки нормален човек на ваше място би се извинил.