milko_n1001141Като областен управител на Ловеч добре разбирам тревогата на населението в региона, породено от сушата през тази зима. Разбираемо е безпокойството на земеделските производители, които очакват значително по-слаба реколта от миналогодишната. Още по-голямо обаче е притеснението на значителна част от жителите в областта, които вече говорят за задаващ се воден режим още през пролетта.

Тези факти още веднъж потвърждават констатациите ми като областен управител, че през тази и следващата година държавните и общински органи в Ловешко трябва да отделят изключително внимание за снабдяване на населението с качествена питейна вода.

Това се отнася както за населените места в поречието на Вит, където основният водопровод от водохващане „Видрите“ край Гложене е с големи загуби на питейна вода, така и за решение на проблемите на селата от Луковитска и Ябланска общини. Досега като областен управител съм провел няколко работни срещи с местните власти и специалистите за подобряване както  водоснабдяването от Глава Панега, така и в селата Карлуково и Дерманци. Ние търсим пътища за разрешаването на тези трудности. Именно заради това преди месец областният съвет за развитие прие двата мастерплана за реформиране на ВиК сектора в района. Според него в дългосрочен план са необходими инвестиции за близо половин милиард лева.

Засушаването отново повдига въпроса и за изграждането на голямото водохващане в района на Черни Осъм. Запознат съм с проблема както от неговата екологична страна, така и с настроенията на жителите в този район. Моето мнение е, че трябва да се подходи държавнически, за да бъдат удовлетворени в голяма степен нуждите от питейна вода на градовете Троян, Плевен и Ловеч и на околните 28 села. Изискал съм цялата документация от досегашните опити за изграждане на язовир „Черни Осъм“, която ще бъде подложена на щателен анализ. Ще направя всичко възможно този проблем в никакъв случай да не се става обект на предизборни боричкания както отляво, така и отдясно, а на разумна държавна политика.

 

4 коментара

  1. Въпроси към г-н Недялков.

    Добре де, ще строите язовир или ще инвестирате четвърт милиард във ВиК мрежата.

    Откуда деньги?

    Днешното правителство, виждаме, тегли кредит след кредит и държавния дълг се надува като гръцки барбарон. Ще тегли кредит и за язовир, заради хубавите ни очички?

    Частен инвеститор? Много ми е интересно да се запозная с този филантроп-самарянин, който ще направи подобна инвестиция с поне 30 години срок на откупуване на инвестицията, да не говорим, че населението в област Ловеч се топи като скрежко на припек. Или ще дойде заради ел.централа към язовира? И от какъв зор, след като може да дере с умопомрачаващи цени на ел.енергията от фотоволтаици или направо от НЕК?

    А с кои депутати смятате да лобирате в НС или в МС? С тези от ГЕРБ и БСП, които се занимават единствено да се оплюват взаимно и да доказват колко лоши са другите? Или с онова същество, маминото депутатче от Атака и бивш Продавач на дини, който откакто е станал депутат се е покрил като торен червей в селски обор? Него пък къде ще го откриете? Всъщност, можете да го откриете в клуба на Атака в Ловеч. Разбрах, че е окачил портретите ни на мен и на Гумнеров и всяка седмица ходел там да ни гледа и да ни кълне 🙂 /това не е майтап, колкото и забавно да е/

    Quo vadis?

  2. Повече от двадесет години ВиК дружествата “спаха” дълбок зимен сън. Индустрията се срина и бившите големи консуматори освободиха воден ресурс и воден режим нямаше. Нямаше, ама природата подсети заспалите управници, че само със смяна на началници във ВиК и непрекъснато повишаване цената на водата – нещата няма как да са винаги добре, а те да спят и да похъркват в съня си цели 20 и повече години. Половината вода повече от 20 години се изливаше под Ловеч и Троян, ама на кой му пука. Да вземат да си развалят съня и рахатлъка заради една вода ли?

    Ще строим язовир! Ама защо да не построим язовир? И да не построим язовир, поне ще видят, че сме умислени и работим за благото на раята. Другари, дайте още пара за свирката на кораба на социалисто-капитализЪма. Инвестиции нам требе, ще строим язовир. Ние сме много добре в усвояването на инвестиции, защото сме много зле с управленските глави.

    Някой да е чувал за програми за водни одити на големите консуматори на вода?

    Някой да е чувал за програми за пестене на вода от битовите консуматори?

    Някой да е чувал за програми за откриване на течове и снижение до 10-15 % на загубите по ВиК мрежата?

    Някой да е чувал за програми за подобряване организацията на ВиК дружествата и разпределението и ползването на водния ресурс?

    Няма и да чуете. Ще строим язовир! Социалистически реализъм в /уж/капиталистическа среда от номенклатурките на БКП и техните наследници.

    Другари, засуши се и не можем да дерем населението с цената на водата. Не можем да лапаме от това, което Господ /Партията/ ни е дала – водата. Да ги одерем с инвестиции за язовир. Ура, другари, ще строим язовир! Половината /вече още по-скъпа/ вода пак ще се излива под градовете и селата, ама нали ще имаме за лапане, независимо от сушата /Гришата и кишата/?

    Когато във ВиК мрежата няма да има и капка вода знаете ли какво ще последва? Партията и умните управници веднага ще отчетат, че загубите на вода са сведени до нула. А за такъв успех се полагат премии и екскурзии, но не и цървули. Тях ще ги събуят на тръгване, че да не се излагаме пред чужденците. Н’ъл сми европейци мама му стара. Така писаха.

    Другари, до кога това неблагодарно население ще ползва въздуха безплатно?

    Да построим язовир за въздух! Може и под налягане.

    п.п. Г-н Иванов, моля, попитайте уважаемите умни управници, какво разбират под качествена питейна вода? Какво разбират изобщо под “качество на водата”. Към момента от тях съм разбрал, че водата е качествена, когато в зоната на водохващането високо в Балкана – в тръбите не успеят да се вмъкнат еленски рога. Ама може и да не съм разбрал.

  3. Ловчанлии още спят и си похъркват сладко,сладко!троянци шепнат на глас потайно: шу-шу-шу, шу-шу-шу шушу-мушу,шу-шу-шу:

    8. Анонимен каза…Недялков, спри дървената мафия, спаси българската гора и вода ще има…. Всичко останало: язовири, хранилища-са глупости… Излез от кабинета, разходи се из Стара планина и ще се увериш, че съм прав…

    7. Марто каза…лаладжия- Човек, който много говори; празен дърдорко.Това е коментара.А ако си говорим реално,първо трябва да се спре поголовната сеч във целия водосборен район на река Черни Осъм,защото съвсем скоро там ще има не река,а едно сухо корито.Който не вярва да си направи една разходка около едноименното село и да види,че почти няма неизсечена гора в която дърветата са били от 30 см,нагоре.И се сече точно където се формират притоците на реката (то другаде гора не остана),като по този начин сушата съвсем скоро ще е постоянно явление.И второто- вместо да се приказва за реализиране на спорни обекти,преди това трябва да подменят тотално деградиралите водопроводи по които се губят повече от 50% от водата.И която разбира се ние всички плащаме.Факт.

    4. Анонимен каза… Ще има скоро избори.След като започнаха да дрънкат за Ченоосъмския язовир!

    5. Анонимен каза… Уважаеми жители на Троян,Ловеч и Плевен да помогнем на червения манипулатор .Изпращаите кирки,лопати ,лостове и колички на на тавариш Недялков.

    http://statii.troyan21.com/2014/01/blog-post_2491.html

  4. Според руските метеоролози в Ловеч поне в следващия месец времето ще бъде по-скоро, като в късна есен и зима няма да има!

    http://lovechtoday.eu/wp-content/uploads/wppa/285.jpg?ver=1

    Ако така продължи до средата на март, то за Първа пролет Ловеч го очаква много тежък воден режим…
    Злите езици говорят, че: “Пари има – вода няма! БСП влезе във “ВиК” и водата стана с купони! “

Comments are closed.