montiraneheli2409141От Ловчанска Света Митрополия изпратиха на редакционният имейл изявление, “по повод монтирането на металната конструкция в крепостта Хисаря и коментарите в “Ловеч днес””:

На 24 септември тази година съвсем неочаквано за нас върху основите на средновековната черква „Св. Великомъченик Георги” беше монтирана метална конструкция с голям „модерен” купол.

Поради многото въпроси на граждани в Интернет отговаряме, че научихме за този проект, чак след като той беше изпълнен. Ловчанският митрополит Гавриил не е бил уведомен и не е давал съгласие за това.

Учудваме се как от Националния институт за недвижимо културно наследство са се съгласили за такъв проект, който е съвършено несъвместим с архитектурата на средновековната Ловчанска крепост.

Ловчанският митрополит Гавриил, заедно с проф. Банко Банков и проф. Петко Еврев, подготвяха проект за възстановяването на средновековната черква в нейния автентичен вид.

Прилагаме и изгледи на храма от техния идеен проект.hramkrepost2609141

34 коментара

  1. Да се знае и помни, че днес църквата си взема “Ал. Невски” от държавата! Негово Светейшество Неофит лично ще получи нотариалния акт на храма-паметник “Св. Александър Невски”. Това ще стане на скромна церемония в Министерския съвет. Според шефа на Дирекция “Вероизповедания” Емил Велинов за пръв път български патриарх ще влезе в правителствената сграда. Оставаме в очакване с надежда, че най-сетне Негово Високопреосвещенство Ловчанският митрополит Гавриил ще прогони търговците от храма и ще получи нотариалния акт на средновековната черква „Св. Великомъченик Георги“ .

  2. Добре че по турско хората не са били като повечето тук, иначе всички щяхме да сме с фереджетата и фесовете… Митрополита е този, който отговаря за епархията – в случая Ловчанска епархия. И разбира се, че по църковните въпроси, той трябва да бъде запитан. А това е един от тях. Но ако си невеж и не познаваш основните положения в официалната религия на своята държава (поне от хорски срам) няма как да знаеш. Вместо малко да се ограмотят, хората плямпат нелогични небивалици в интернет… Но така е когато като примати гледаме телевизия и възприемаме като закон всяка дума на Слави Трифонов и Господари на едира…

    1. Ах, колко е приятно човек да бъде поучаван от блондинки, за които не съществуват тайни в правописа.
      Само ли се сети, скъпо същество, за какво иде реч или ходи на врачка?

  3. Безумни решения се взимат и много пари се трошат за глупости в този град заради алчността на шепа хора. То не бяха плаващи сцени, то не бяха грозни фонтани, то не бе червен кенеф в центъра на града, те майката ни разкатаха тия. А това, че Стратеш е буренясал , мръсен и неподдържан, Зоологическата градина, Закрития басейн, Летния театър, крепоста ” Хисаря” и т.н. и т.н , все обекти , които могат да се възстановят и заработят, но за съжаление , кой да мисли за облика на Ловеч? За тях са по важни комисионните.

  4. Поредният метален паяк… След миксера пред театъра, претендиращ за фонтан мислех, че нищо по-възмутително не може да се измисли, грешала съм….

  5. “Снимките са ужасяващи! Консервацията на обекти от културното наследство е наука и изисква мултидисциплинарен подход. Това, което се осъществява при “консервационните” проекти в България, е повърхностно и некомпетентно отношение при работата върху археологически или исторически обекти, без да се взема предвид тяхната ценност. Археологическите и културните обекти са носители на памет, идентичност, култура и цивилизационни белези. Те са безценни.
    Международните спонсори – институции и агенции, трябва да проумеят, че работата с културното наследство не е равнозначна на преасфалтирането на едно шосе. При така наречената интервенция за консервация на крепостта трябва първо да си зададем основополагащия въпрос: защо е нужно да бъде строена наново?
    Такова реконструиране е използвано в XIX в., обаче съвременната методология за реставриране на културно наследство се основава върху съхраняването на оригиналната информация, заложена в него и върху възможността тя да се предаде на бъдещото поколение.
    В случай че наистина има нужда от реконструкция, нейният обхват и същност трябва да се определят въз основа на много изчерпателни изследвания: исторически, археологически, технически, технологични и други. Но във всички случаи съвременната философия на консервация изисква избягване на реконструкция. Съществуват способи да се подобри възможността за представяне на културното наследство пред туриста, като същевременно се израходват по-малко пари и се постигат по-добри резултати.”
    ===================
    Най-тревожното е, че по този начин се възстановява паметник, чиято значимост в голяма степен е съхранена и заложена именно в древните материали, с които е изграден, а изглежда, точно тази негова структура в момента се подменя. Ако горният подход бъде приложен повсеместно върху паметника, резултатът ще бъде окончателна загуба на значимост. Като се има предвид колко са усъвършенствани съвременните технологии за консервация и реставрация, ни изглежда ненужно и достойно за съжаление превръщането на един наистина значителен исторически паметник в един примитивно изграден модерен сурогат.”

    http://news.varna24.bg/497332.html

  6. като на свинче-звънче

  7. На едно място в статията е базиликата в крепостта Хисаря. Хисар (от турски: hisar-крепост, цитадела). Преведено ще рече базиликата в крепостта “Крепост”. Уф! На друго място в имейла е средновековната Ловчанска крепост. Във всеки случай не е Ловешка средновековна крепост. Отново уф! И за каква средновековна базилика иде реч. Датирана е 5-6 век след Хр. Означава, че е ранновизантийска. Сега пък претенции, сякаш сме “Трети Рим” и с призив да се възстановява. Ама откъде средства? Знае се откъде. Я от частния бизнес, я от Община Ловеч: един, два, три…. пъти. И започва мърморене и от едните и от другите. Амин, амин, ама аман!

    1. JOE писа: “На едно място в статията е базиликата в крепостта Хисаря. Хисар (от турски: hisar-крепост, цитадела). Преведено ще рече базиликата в крепостта „Крепост“. Уф! На друго място в имейла е средновековната Ловчанска крепост. Във всеки случай не е Ловешка средновековна крепост. Отново уф!”

      Браво JOE, твоето „Уф!” и „Отново уф!” – два пъти „Уф!” е поздрав за кмета Казанджиев, тъй като официалното наименование на проекта е :

      „Проект „Подкрепа за развитие на туристически атракции в Община Ловеч“ на следните обекти:

      1. “Реставрация, консервация и експониране на стара градска баня “Дели Хамам”,

      2. “Туристическа атракция на средновековна крепост “Хисаря” гр. Ловеч,

      3. “Ремонт на пътна отсечка /ул. “Мадара/ водеща до крепост “Хисаря” – І етап.”

    2. Туристическа атракция ли са сватбените ритуали?

  8. Не спорете. Църква на това място сега няма. Нека църквата там да се изгради с парите на Ортодоксалната банка и на нейните ловешки представители. Да ги посоча ли поименно? Тази дискусия е тяхно дело.

  9. Потресена съм !Защо не оставихте крепостта както е ! Откакто я ” осъвременихте ” не ми е приятно да ходя там нито да водя гости !!!! Преди се зареждах с енергия там , сега се зареждам с гняв !!!

  10. Я кажете къде има църква с меч! И как предлагате да се махне мечът за да се издигне там отново църква. Я по – добре проверете дали Владиката има разрешение за строежа на Ястреба? Колко кости изрови багерът? Проверете и становището на музея. Общината поне си има разрешение от НИНКН, а митрополитът? С кого е съгласувал стоежа? Нещо май двоен стандарт.

    1. Ей,грамотната…..ти знаеш ли на Ястреб за какво става на въпрос…..Аман от такива като тебе,дето само знаят да говорят,а за работа ги няма никакви….

  11. Абе пак ли Минчо Лакомото се подигра с гражданите в Ловеч? Докога ще го търпите този комисионер на проекти, той пак гушна за себе си и изплю поредното недоразумение…..

  12. Солунци 2:3-4 ни казва как ще познаем Антихрист: „Никой да не ви измами по никакъв начин; защото това няма да бъде, докато първо не дойде отстъплението и не се яви човекът на греха, синът на погибелта, който се противи и се превъзнася над всеки, който се нарича Бог, или на когото се отдава поклонение, така че той седи както бог в Божия храм и представя себе си за Бог.”
    Когато е поруган и осквернен Божия храм, едно свято място, като основите и територията на една ранно християнска базилика от строеж под, който ще се извършват обреди различни от християнската традиция и богослужения, то само един антихрист може да светотатства и да богохулства там.
    Всеки сам може да направи избора, дали да подкрепя и поддържа антихриста, човекът на греха, синът на погибелта, който се противи и се превъзнася над всеки, защото е облечен в административна власт или да подкрепи една подписка за премахването на строежа поругал и осквернил Божия храм.

  13. Солунци 2:3-4 ни казва как ще познаем Антихрист: „Никой да не ви измами по никакъв начин; защото това няма да бъде, докато първо не дойде отстъплението и не се яви човекът на греха, синът на погибелта, който се противи и се превъзнася над всеки, който се нарича Бог, или на когото се отдава поклонение, така че той седи както бог в Божия храм и представя себе си за Бог.”
    Когато е поруган и осквернен Божия храм, едно свято място, като основите и територията на една ранно християнска базилика от строеж под, който ще се извършват обреди различни от християнската традиция и богослужения, то само един антихрист може да светотатства и да богохулства там.
    Всеки сам може да направи избора, дали да подкрепя и поддържа антихриста, човекът на греха, синът на погибелта, който се противи и се превъзнася над всеки, защото е облечен в административна власт или да подкрепи една подписка за премахването на строежа поругал и осквернил Божия храм.

  14. debelaka писа:
    “Някой може ли да уточни има ли законно основание да бъде търсено съгласието на въпросното лице или представляваната от него институция?”

    Режимът за опазване на недвижимата културна ценност (НКЦ)се определя с акта за нейното деклариране или за предоставяне на статут. Плановете за опазване и управление на недвижими културни ценности се приемат от общинския съвет на съответната община, на чиято територия е недвижимата културна ценност. Съгласно чл.81 ал. 4 от ЗКН плановете за опазване и управление на единични или групови недвижими културни ценности подлежат на обществено обсъждане по ред, определен с наредба.
    През последните пет и половина години от както е в сила действащият днес ЗКН общински съвет Ловеч не е приемал (до колкото аз си спомням) решение, с което приема, каквито и да са били планове за опазване и управление на недвижими културни ценности, в нашият случай за средновековната черква „Св. Великомъченик Георги“. Не е обявявано и не е проведено обществено обсъждане съгласно изискването на чл.81 ал. 4 от ЗКН. Следователно няма законово основание ( при липсата на план за опазване и управление на недвижими културни ценности) въпросната ранно християнска базилика (по мое скромно мнение трябва да се нарича базилика, каквато е, а не черква) да бъде включвана в какъвто и да е било проект, тъй като няма законосъобразно приет план за опазване и управление на недвижимата културна ценност, която е защитена от ЗКН.

    1. Благодаря, но с да или не ще ми е по-лесно да разбера има господинът някакво право да дава мнение или няма.

    2. За да се започнат и извършват, каквито и да е строителни дейности на територията на недвижимата културна ценност (ранно християнска базилика) ЗКН изисква приемането от общински съвет на план за опазване и управление на недвижимата културна ценност, а приемането на това решение задължително ( пак съгласно ЗКН) се предхожда от ОБЩЕСТВЕНО ОБСЪЖДАНЕ. На ОБЩЕСТВЕНОТО ОБСЪЖДАНЕ всеки един представител на местната общност дава или не своето съгласи за приемането или не на предложения план за опазване и управление на недвижимата културна ценност.
      debelaka, не само Ловчанският митрополит Гавриил не е бил уведомен и не е давал съгласие за това строителство, което ЗКН изисква, но и ти, аз и всички представители на местната общност не са уведомени и не са давали съгласие на обществено обсъждане за извършване на строителни дейности на територията на недвижимата културна ценност, което е нарушение на ЗКН.
      И накрая: Да, твърдо ДА! Ловчанският митрополит Гавриил има правото съгласно ЗКН да дава не само мнение, но и съгласието си или несъгласието си (независимо какво ще бъде решението на ОбС) за извършване на строителни дейности на територията на една ранно християнска базилика, която е недвижима културна ценност.

    3. Грешката е моя. Въпросът ми бе дали “има ли законно основание да бъде търсено съгласието на въпросното лице или представляваната от него институция”.
      Дали изрично е необходимо да се търси неговото съгласие като митрополит Гавриил или има еднакви права с всички нас като Цветан Методиев Динев.
      Едва ли дългият ник му дава повече граждански права от моя, да речем.

    4. Явно попът няма повече права от нас.
      Колкото до картинката – преди няколко години един друг местен с претенции за феодален владетел пусна готини картинки с хотел-казино. Взе каквото искаше, картинките се забравиха, останаха само тарабите.

      http://www.dizarh.com/hotels/Hotel-Venice-Grand-Casino-Lovech-property-75-1.htm

  15. Извинявайте ,моите благопочитания към дядо Гавриил, но той не е направил църквата в центъра, църквата във Вароша и има претенции за други. Е, хайде малко се огледайте пък тогава пишете където трябва !

  16. Въпрос: Някоя църковна институция питала ли е Министерството на културата и НИНКН дали може да се прави масивен строеж върху развалините на крепостта и конкретно на църквата в нея и дали Министърът ще се съгласи с този автентичен проект ?

  17. “Ловчанският митрополит Гавриил не е бил уведомен и не е давал съгласие за това.”
    Някой може ли да уточни има ли законно основание да бъде търсено съгласието на въпросното лице или представляваната от него институция?
    ………………….

    Няма ли да станат множко строежите на дедо поп? И защо не ремонтира църквата над музея на В.Левски?

  18. А има ли запазени снимки от времената,когато крепостта и църквата са били все още действащи?!Та от там да е видян автентичния й вид по приложената снимка?Не е ли по автентично запазените днес зидове да си останат така,както ги е оставило времето.А ажурният купол само ще пази тях и посетителите от влиянието на срънце и дъжд.Защо като в Македония трябва да строим”автентични”древни крепости и църкви.Крепостта не е църковен имот и не виждам основание да се иска предварително становище от Църквата,щом като съгласуването по ЗКН е компетенция на Министъра на културата,подпомогнат в тази му функция от НИНКН.

    1. Имам снимки от албума на пра-пра-пра баба ми, ама са леко избледняли

Comments are closed.