kmarinova2412151По повод постъпилото в Община Ловеч искане за свикване на заседание на Общински съвет, подписано от  15 общински съветници, с проекто-дневен ред с точка единствена: „Изготвяне на доклад за готовността и намеренията на общината за създаване на семеен тип миграция, която ще оживи района, ще осигури разнообразие на работна ръка и ще създаде перспектива за обезлюдените райони“, се считам за длъжна като кмет на Община Ловеч да заявя своята позиция и да направя следното изявление:

Постъпилото искане засяга една чувствителна и деликатна тема, както за нас, така и за хората, принудени да напуснат родните си места и да търсят нов дом – бежанската криза, въпрос широко отразяван във всички национални медии.

Не считам за естествено всички новини, вървящи по многобройните информационни канали да бъдат обсъждани на заседание на общински съвет, още повече, че това не може да бъде коментирано като местен проблем на Община Ловеч, за нас този въпрос не стои на дневен ред.

В конкретната ситуация виждам редица предпоставки за създаване на едно безпредметно и напълно ненужно притеснение, особено у хората в малките населени места.

Не бих си позволила нито за миг да помисля, че някой използва тази тема, свързана с толкова много човешки съдби в контекста на предстоящите избори в България.

Ще спра до тук, за да заявя като кмет на Община Ловеч:

 

  1. В Община Ловеч не са постъпвали искания и постъпки от органи и организации за създаване на семеен тип миграция с цел оживяване на района и осигуряване на многообразие на работна ръка.
  2. Община Ловеч не е заявявала намерения за участие в проекти или дейности, свързани с трайна интеграция на бежанци.
  3. В Община Ловеч не са предприемани действия и не са планирани дейности, свързани с настаняване на бежанци в района и създаване на семеен тип миграция.

8 коментара

  1. стига вече с тая помощ нашият град от ден на ден си отива запада нито работа ниприрода всичко се унищожи направо го сринаха този хубав град

  2. Стига сте ни населвали с мангали по-добре вземете се погрижете за хората в градът ни. И вземете минете пеша от билата нагоре към болницата по тротоара,че редовно ви споменавам като минавам от там с бебешката количка,и вместо да давате по 1200 лв за бежанец се погрижете за нормалните трудещи се хора, който се бъхтят за да живеят уж нормално.

  3. За мен това е един от малкото разумни ходове на тия ********** от ГЕРБ!
    Ако наистина дават властта на Общините да решат искат ли някакви бежанци.
    Да дадат и правото на местната власт да избере кой точно от бежанците да приема, а не наред!
    Аз с радост бих приел няколко млади и здрави момичета или момчета (кой не би желал?) .
    Семейства с деца също – стига да имат желание да работят и да си плащат (наеми, режиини и всичко останало, като нас БГтата). Кой родител не би правил това за децата си?
    САЩ и Канада от години водят такава политика – приемат емигранти, но Правителството избира кой точно!
    При нас би било още по-добре, Местната власт да си избира кой от емигрантите и трябва (съобразявайки се с мнението на съгражданите си получено при едно широко разгласено обществено обсъждане)!!!

    Толкова е хубаво, че Чак не ми се вярва…

  4. Първо!
    Не е работа на Кметицата да командва Общшинския съвет.Предложението е до този орган и само той може да реши,трябва ли или не трябва да се разисква въпрос от интерес на общността в града и общината, представлявана от избраните общински съветници.
    Второ!
    Преждевременното минаване на Корнелия Маринова в обяснителен режим,недвусмислено подсказва,че е имало защо да се внаса този въпрос за обсъждане в съвета.Нейното изявление в разговорния “френски” се нарича”Бягство пред вятъра!”
    Трето!
    Внимателният прочит на искането на групата съветници стига до извода,че те не твърдят/както ги обвинява кметицата/,че общинското ръководство се готви да приема”бежанци”,а искат от името на избирателите си да разберат има ли намерение общината да изпълнява наскоро публикуваното в ДВ Постановлание на МС и приетата с него наредба за реда за интегриране на бежанци в българските общини.И това искане е напълно нормално и навежда на прозрачност в дейността на Кметския екип,каквато може би не е угодна на екипа в случая.
    Четвърто!
    Поставеното искане за извънредна сесия по миграцията е далеч по-значимо от сесията,поискана от групата съветници от ГЕБР в предходния мандат,известна със закачливото прозвище”Сесията Алонсо”,относно отстрела на избягалия от клетката си ягуар Алонсо.Припомням само,че на тази сесия бе взето “мъдрото” решение,което и кмет Маринова сега не изпълнява,като колегата си Казанджиев: “В края на март,всяка година кметът да внася в Общинския съвет информация за състоянието на Ловешкия зоопарк/справка – сайта на община Ловеч-решения на Общински съвет 2011-2015 г./.

  5. Ми вземи пет шест такива брадясали чалми у вас,като ти харесват.

  6. По добре ли е българи по7 къщи на вечер да обират в село Слатина и никой
    не ги е видял .Утре на хора ще посегнат и стоим всички чакаме……
    От тези мигранти има и добри и лоши това е навсякъде така, но ние можем да
    помогнем на добрите има толкова къщи празни затова са кражбите и ще
    продължават.

Comments are closed.