peevski108121Уважаеми част от жителите на община Троян, които все още успявате да съхраните здравия си разум,

Това изявление е един малък опит да ви покажа как работят органите на местно самоуправление в Троян.

Ще дам пример, който е свързан с европроекта „Техническа помощ за воден цикъл“, заради който вие днес плащате милиони лева глоби и санкции.

Всичко започва в края на 2008 година.

Представям ви цитати от П Р О Т О К О Л   № 17/ 18 декември 2008 г. – ТОЧКА ТРИНАДЕСЕТА

Инж.И.Пеевски: „….моля г-н Съев като водещ това събрание /на икономическата комисия/ да излезе и да каже защо в комисията по икономика вие по тази точка не водихте дебат, а приехте амблок това нещо. Коя беше причината?“

Станислав Съев:….Дали ще водим дебати или няма да водим дебати това е работа на комисията.“

Инж.И.Пеевски: „……Вие просто трябваше да кажете истината. А истината е, че вие получихте информация, че тези Записни заповеди вече са подписани.

…….не дай Боже нещо да стане – нищо че критикувам, аз не искам утре моя град да бъде закрит. Утре има ли възможност да останем без тези пари?“

Станислав Съев: „….но в края на краищата ние като управленци можем да поемем риска като искаме да участваме в тези програми.“

Минко Акимов: „…. Консултантите са дали тази сума – не съм я измислил аз – 3,5 млн. за проектиране в Троян на всички неща…. Втория проект беше Орешак – същия проект – цялостен воден цикъл. 1,7 млн….. Това са парите само за проектиране.“

Инж.И.Пеевски: „….От следващия момент нещата излизат извън контрола на кмета на община Троян както и на ОбС. Затова обръщам внимание. …..Както се смеете, така утре ще останем без 3-4 млн. община Троян. Никой няма гаранция какво ще се случи горе, когато нещата излязат извън контрол и ние няма да можем да направим нищо.“

Минко Акимов: „….Ако не рискуваме няма да спечелим. Но това е шанса….“ Мариела Шошкова: „……Там има етични норми…. вземете отношение по обидите и квалификациите които в рамките на днешното заседание направи колегата г-н Пеевски….. някои общински съветници първо трябва да минат на психиатричен преглед.“

Гласували 29 общински съветници:

“За”   –   26 общ. съв. “Против” – “няма” “Въздържали се” – 3 общ. съв.

 

През следващите 3 години многократно повдигах въпросът в ОбС Троян за тази бомбастична сума от 5,2 млн лева уж за проектиране и постоянно предупреждавах, че няма да ни се размине. Давах и сравнение с община Ловеч, където подобен проект за «Техническа помощ» беше някъде около 600 хил.лева.

Сезирах и представител на ДАНС за тези нереални пари от над 5 милиона лева, но нещата стигнаха само до Ловеч и там си останаха.

Малко след тази сесия, срещу мен започна безпрецедентна кампания от в-к Троян 21. «Препоръките» на г-жа Шошкова бяха претворени в серия от статии, в които г-н Генадий Маринов с чудовищна злоба и чрез най-добрите образци на комунистическата Народна милиция започна дескридитирането ми пред обществото с цел да бъда изкаран луд и ненормален. Случайно ли? А случайно ли в-к Троян 21 тиражира една мръсна лъжа и вкара в устата ми думи, които никога не съм изричал, за да стартира другото активно милиционерско мероприятие с т.нар. «Учителска декларация», чрез която допълнително трябваше да бъда дескридитиран и обруган?

А единствената ми «вина» беше, че се опитах а защитя парите и имуществото на жителите на Троян. Уви, не успях!

Не успях, но като общински съветник бях обруган и смазан по всички правила и с всички възможни средства.

Представяте ли си какво може да се очаква от гражданите в този град, след като виждат как дори един общински съветник е подложен на подобна саморазправа, чрез медиен и политически терор? Сега разбирате ли защо гражданите са наплашени и не смеят да се обадят в тази община? Сега разбирате ли защо няма и няма как да има гражданско общество в тази община? Сега разбирате ли защо на обществените обсъждания гражданите ги няма и защо изобщо не ги интересува какви ги върши ОбС и администрацията? Сега разбирате ли защо и каква огромна пропаст е прокарана между ОбС и администрацията от една страна и от другата страна жителите на общината, които буквално са наплашени и лишени от правото си да се самоуправляват?

 

Три години по-късно бяхме наказани с глоба за около 180 хил.лева по този проект, колкото да има нещо и външните наблюдаващи от ЕС да не забележат. Само че година по-късно тези външни проверяващи хващат това предизвестено от мен безумие и ни налагат втора глоба по този проект в главозамайващ размер и санкциите по този проект вече са около 2 млн.лева.

 

Въпрос: Някой днес може ли да ми покаже тези «проекти» на стойност от 5,2 милиона лева по европроекта «Техническа помощ за воден цикъл»? Къде са проектите примерно за Орешак на стойност 1,7 милиона лева? Няма и не можете да покажете нищо!!! Подобна сума от 5,2 млн лева е голяма дори за проект на «Воден кадастър» на Венеция.

 

Виновни? НЯМА!!!! Няма и никога не е имало в тази пропадаща община! Кой днес е «лудия и ненормалния»? Защо мълчите? Защо се правите, че нищо не се е случило при такава огромна финансова загуба за жителите на общината, която ще изплащаме заедно с лихвите до 2020 г на части за да не фалираме?

Единствено в някакъв морален план всичко бе прехвърлено по сметката на кмета Акимов. Но само той ли е виновен?

А председателят на ОбС А.Балев?

А общинският съветник Станислав Съев?

А всички онези общински съветници, които бяха информирани и предупреждавани нееднократно за измамата с този проект и въпреки това в пълно съзнание и напълно безхаберно и многократно гласуваха?

А троянските вестници, които съвсем умишлено нито един път не информираха гражданите за предупрежденията и критиките ми по този и не само по този европроект, чрез които буквално се закопава общината и няма никакъв шанс някога да го разберете това?

Да, много са преките съучастници на г-н кмета Акимов, както и тези извън Троян, които ни натресоха този проект с тази престъпна сума заложена в него.

Някой пое ли отговорност? ГЕРБ, БСП и «Избор за Троян», които са преките виновници за тези колосални финнсови загуби на Троян – каква отговорност поехте? Никаква! За какви рискове ми говорите, че сте поели като вие нищо не сте рискували, а рискувахте и загубихте парите на жителите на община Троян?

Нещо повече – «благодарните» жители на общината, които хабер си нямат какво се случва в ОбС и живеят в едно безпрецедентно информационно затъмнение и медийни манипулации от добре «нахранените» троянски журналисти – отново ви преизбраха. Днес с цялата си наглост ГЕРБ, БСП и «Избор за Троян» отново са на изборния пазар и още от сега сапунисват жителите на Троян.

Ами нека да ви преизберат отново!

Очевидно на гражданите са им малко:

  • онези над 5 млн санкции, които ще се изплащат до 2020 г., вместо да спасяваме младото и репродуктивно население което губим с ужасяващи темпове.
  • загубата на земята за милиони в Националния Панаир в Орешак, която буквално бе открадната с един фалшив нот.акт след решение на ОбС.
  • загубата на имотите на Търговията за милиони, за които ОбС не си мръдна пръста да спаси.
  • «изчезналите» 1,7 милиона бюджетни пари на гражданите, които са от местните данъци и такси
  • че общината е превърната в строителна фирма, която днес вече е тотален заложник на чужда воля, капризи и чужда политика, която ни се диктува чрез европроекти и цялото бъдеще на Троян е заложено на нечия чужда воля и политика.

Така се управлява тази община. С пълно безхаберие и безотговорност. С тотално игнориране на инакомислието и чрез смазване на всеки опит за противопоставяне и алтернатива.

Всичко това – за да се внуши на гражданите, че друго няма, че няма алтернатива и че гробокопачите на днешния Троян от последните 20 години са единствени и безалтернативни.

Троян се превърна в градът на вечно прецаканите тарикати. Изобщо не се чудете защо пропада и защо се обезлюдява!

 

Троян 30.07.2015

                 ……………………

Инж. И.Пеевски

С извинение, общински съветник