iliqnpeevski1310121Уважаеми жители на община Троян,

Това изявление има една единствена цел. Да се постави въпросът – има ли някакъв смисъл общинския съветник от ОбС Троян да работи и да предлага нови и различни проекти за решения в община Троян?

Преди два месеца внесох пакет от конкретни мерки и дейности, коренно различни от това, което се върши в община Троян последните 6-7 години.

На няколко сесии преди това, многократно поставях въпросът за това, какво постигнахме през първия 7-годишен планов период, свързан с т.н. европейски фондове и програми, реализирани на територията на община Троян. Разбира се, дадох и своята оценка като общински съветник за този планов период, която оценка е концентрирана в една единствена думичка – провал! Провал с тежки последици за населението.

Никой не успя да обори тази оценка. Нещо повече – никой не се опита дори. Всичко мина и замина и се хвърлихме наново да планираме и да изпълняваме европроекти по същия начин, по същата организация, по същите схеми.

Станахме заложници на чужда воля и чужди решения по ОПР, който план е ориентиран не към хората, а да обслужва нечии схеми и интереси. ОПР 2007-2013 не реши нито един от проблемите на Община Троян. Нещо повече – въпреки „излетите” милиони по европроекти, проблемите дори се задълбочиха. ОПР 2014-2020 също не е базиран на проблемите на община Троян и също е изготвен на база чужди и външни воля, решения и интереси.

Какво се случва днес:

  • Администрацията в огромната си част е заета с правене, обслужване, управление, отчитане и всевъзможна бумащина, свързана с проекти с европейско финансиране. Администрацията не е структурирана по основната си дейност за обслужване на населението и решаване проблемите на Троян. Тази допълнителна дейност, превърнала се вече в основна дейност на общината, вече изисква допълнителен човешки ресурс. Назначават се допълнителни хора в администрацията с щатни бройки извън определените от държавата, чиито заплати се поемат от местните приходи в общинския бюджет. На практика, администрацията е превърната в една огромна строителна фирма.
  • От ОПР 2007-2013 община Троян „наследи” /и то само до момента/ близо пет милиона лева глоби и санкции, които ще изплащаме от общинския бюджет през целия следващ програмен период до 2020 г.
  • Троян е потънал в тотално информационно и медийно затъмнение. Месните медии се занимават единствено да обслужват, да хвалят и възнасят поредната администрация. Населението е в тотално неведение какво става в собствената му община и как се пилеят собствените му пари, които плаща на общината.

Това са само една малка част от рецидивите като следствие от първия програмен период. Те обаче са достатъчни за да се направи извода, че местна политика при това статукво няма и не може да се прави:

  • когато си станал нечий заложник и правиш ОПР за да се харесаш на други, а не да решаваш проблемите на общината;
  • Когато месните приходи в бюджета отиват за глоби и санкции, за съфинансиране,  за допълнителни щатове в администрацията и за обслужване на външни фактори, фирми и организации;
  • Когато общинския съвет и общинските съветници са се превърнали в слугински и обслужващ орган на администрацията и отдавна са забравили, че те са местният политически орган, който взема решенията и чрез който гражданите трябва да се самоуправляват;
  • Когато населението е пратено в „трета глуха”, а медиите умишлено не го информират, манипулират го и са се превърнали в ПР на поредните властимащи, правоимащи и силни на деня;
  • Когато нямаш реален граждански сектор, а се създават казионни и слугински граждански структури към кмета, които буквално доунищожиха гражданското общество;
  • Когато общинските съветници са незаинтересовани или неподготвени относно правенето на местна политика. Когато са избрани, чрез листите на партиите и най-безцеремонно нарушават клетвата си, служейки на партии и партийни интереси, но не и на населението;
  • Когато един общински съвет и общинските съветници са в отчайваща невъзможност да определят и да приоритезират проблемите на общината си;

*

Предложението, което направих преди два месеца имаше за цел да прекъсне днешния порочен модел и стил на работа както на ОбС, така и на администрацията.

Уви!

  • Пълната незаинтересованост на администрацията от една страна;
  • от друга страна – умишленото прехвърляне в „трета глуха” на това предложение от страна на председателя на ОбС Троян, естествено в услуга на администрацията,
  • както и прословутото медийно затъмнение, за да не достигне до гражданите това предложение

Всичко това доведе до едно безцеремонно бламиране на предложение от един общински съветник в ОбС Троян. Това не е единичен случай през последните години.

В крайна сметка – това е стилът и методът на работа години наред в община Троян.

В крайна сметка – това е „Моделът БСП”, който от близо 20 години ни влачи към дъното.

В крайна сметка – на въпросът „има ли смисъл един общински съветник да работи и предлага решения в ОбС Троян”, отговорът е еднозначен – няма никакъв смисъл. На всичко отгоре, по най-просташки начин ще бъде обвинен, че „прегрява микрофона”.

Защо е така?

Защото за 20 години бе изградено едно общество от послушковци и модерни икономически роби;

Защото за 20 години се даде възможност на простака, на лузъра, на нискоинтелигентния и необразован  примат да вземат връх в това днешно българско общество;

Защото някой иска да те направи обречен:

  • Да виждаш щастливци, потънали в тресавище от вечна лъжа, фалш и дирижиран възторг.
  • Да се примириш и да говориш не това, което мислиш и да мислиш не това, което искаш.
  • Да ръкопляскаш на идиота, защото си зависим от него.
  • Да се усмихваш на подлеца, защото е силния на деня.
  • Да се примириш с лъжата, защото е общоприета и норма на поведение.
  • Да слугуваш на поредните силни на деня, които шеметен скок ги откъсва от времето и мястото, където са били Нищо, за да ги облече в одеждите на измамно Нещо, където те стават още по-жалки.

 

Мотото на днешния ден, което постоянно се доказва е:

„Бъди послушен и тъп като цървул – признанието и успехите сами ще те намерят”????

 

Никога не съм си представял, че ще изрека следващите думи, които казвам с огромна болка и отчаяние, но, които вече трябва да кажа по чисто човешки и хуманни съображения на младите хора на Троян:

Момичета и момчета, бягайте от тази „чума” и се спасявайте, докато можете. После ще е късно!

От тези,

  • които ни яздеха 45 години и в крайна сметка построиха социалистическото „недоноШче”
  • и същите тези, които вече 24 години досъсипват и унищожават държавата и общините ни в жалките си опити да се правят на демократи и капиталисти

ОТЪРВАНЕ НЯМА!

Докато не досъсипят и унищожат България и народа и – няма да се откажат!

Господ да ви е на помощ!

 

27.03.2014, Троян

Инж.И.Пеевски …………………………

Общински съветник в ОбС Троян

1 коментар

Comments are closed.