izlojbafoto2609167Албена Йончева

Изложба „Рисунки от светлина – история на фотоапарата” беше открита в Регионална библиотека „Проф. Беню Цонев”. В отдел „Изкуство” всеки имаше възможност да се докосне до уникални фотоапарати и фотоаксесоари, някои от тях на повече от два века.

Посетителите разглеждайки изложбата с  лека носталгия си спомняха за своите първи стъпки, в света на фотогртафията. За кръжоците, в които всеки можеше да се научи как да прояви филмите на червена светлина, да потопи снимките в легенче и да ги простре да съхнат.  Много спомени крие всяка снимка – ту натъжава,  ту радва.

Представените марки са част от колекцията на Пенко Пенков. Всеки апарат носи  своя сантимаентална стоиност и ценност. Г-н Пенков събира уникалната си колекция от 152  фотоапарати повече от 10 години, превръщайки своето хоби в мисия да съхрани историята на фотографията. Сред най-интересните експонати са „Korona View Camera”

izlojbafoto26091610„Zeiss Ikon”. Освен най-популярните като „Смена”, Зенит”, Бейрета”, могат да бъдат видяни още  „Екзакта”, „Вера”, полският „Алфа”, „Практика”, „Минолта”, „Киев”, „ФЗД” и други.  Голям интерес предизвика самолетната  фотокамера използвана за разузнаване и фотографиране  полето на бойните действия във войните в началото на ХХ век.

Да подкрепят изложбата се включиха още двама колекционери –  Красимир Пейчовски и Тодор Попов. Така към колекцията фотоапарати бяха добавени няколко „Лайки”, „Полароид”,  различни видео камери, фотообективи и така необходимото  за времето си фотооборудване.

При откриване на изложбата доброволците на библиотеката влязоха в ролята на живи манекени, облечени в унисон с епохата на представените апарати. Така като  с истинска машина на времето, посетителите  се пренесоха в миналото.

Изложбата ще бъде на разположение до края на месец септември.