izlojba411152Вчера в приземния храм „Въведение Богородично“ при Катедрален храм „Св. св. Кирил и Методий“ бе експонирана изложбата „Църквата в Самуилова България – корени и наследство“. Композицията идва в Ловеч по покана на Регионален исторически музей.     Изложбата е разработена през 2014 г. по повод националното честване на 1000-годишнината от смъртта на Цар Самуил и е съвместен труд на Кирило-Методиевския научен център в сътрудничество с Научния архив и Националния археологически институт с музей при БАН, с подкрепата на Центъра за славяно-византийски проучвания „Проф. Ив.Дуйчев“.

Върху четиринадесет пана са представени най-известните паметници на книжовността, стенната живопис, архитектурата и археологически находки от периода на Самуиловото царство, като обхваща периода от създаването на Самостоятелната българската църква през 870 г. до момента, когато Българската архиепископия в Охрид обединява покорените български земи като част от Византия.

izlojba411151        Чрез експозицията ловчалии и гости на града ще имат възможността да се запознаят с миниатюри от българския превод на Манасиевата хроника, Учителното евангелие на Константин Преславски, уникални фрески от Х-ХI век, известни паметници на църковната архитектура, а също така и с интересни археологически находки като златния троен кръст от Плиска от IX-X век, медальон и керамична плочка от Х век., намерени в Преслав. В изложбата може да се види и реликварий на Св. Дазий Доростолски – първият християнски мъченик в българските земи, подарен от папа Йоан-Павел II на Доростолската епархия през 2002 г.

Експозицията „Църквата в Самуилова България – корени и наследство“ ще бъде достъпна до края на месец ноември.