Изложба от 30 платна на известния художник Найден Петков (1918 – 1989) бе открита на 14 март вечерта в Художествена галерия Ловеч. Творбите са от фондовете на ХГ „Иван Фунев“ – Враца, на семейството на автора, на ХГ „Илия Бешков“ – Плевен и на ХГ – Ловеч.

Изложбата откри зам.-кметът на Община Ловеч Венцислав Христов, който пожела успех на чудесната експозиция, като припомни, че по същото време в съседен Плевен се открива изложба на Петър Дочев (1934 -2005) с платна на ловешката галерия. Трябва да се адмирира това сътрудничество между галериите, подчерта зам.-кметът.

За жива и творчеството на Найден Петков говори директорът на галерия Валентин Узунов, който припомни, че художникът му е бил ректор в Художествената академия.

Найден Петков е от малкото български художници, чието творчество представлява напълно автономен свят. Най-голяма част и най-много творческа енергия е посветил на пейзажа, което може да се види и в Ловеч.

Зрителят е омагьосан да навлезе в живописен свят, където го очакват обгорени в охра цветове и плътни оловни тонове, синтетични форми и разкриваща се на планове живописна материя. Същевременно когато Найден Петков рисува портрети, те са едни от най-ярките в съвременното българско изкуство. Работи в областта на фигуралната композиция, портрета, пейзажа, създава рисунки с креда и въглен, монотипии.

Той има свой път и в българското кина, като е художник-постановчик на игралните филми “Неспокоен път” (1955), “Гераците” (1958), “Непримиримите” (1964). Заема длъжността ректор на Художествената академия от 1985 до 1987 г., посмъртно е удостоен със званието доктор хонорис кауза на академията.