galeriq2711121Днес в Градска художествена галерия в Ловеч официално бе открита  регионалната изложба-конкурс от четвъртото издание “Национален конкурс Алианц България за живопис, скулптура и графика”, който е под патронажа на Министерство на културата. Съгласно регламента в конкурса участват художници от Плевен, Ловеч, Видин, Враца, Монтана и Лом. Професионално жури с председател проф. Валентин Старчев и членове: Аделина Филева, Надежда Кутева и Пламен Стефанов разгледа и селекционира постъпилите творби.

В раздела живопис наградата на Алианц България получава Чавдар Петров за творбата „Нощ край реката”. С номинации за участие в заключителната Национална изложба-конкурс са отличени: Стоян Ангелов, Иван Кънчев, Николай Цветанов, Христо Атанасов, Хинко Хинков, Криста Кирова, Валентин Узунов, Иван Василев.

Наградата за скулптура се присъжда на Николай Маринов за творбата „Автопортрет с вързана на кок коса“.  С номинация за скулптура са: Спас Дочев, Кирил Мескин, Ваклин Василев.

Наградата за графика печели  Людмил Георгиев за творбата си „Композиция“. С номинация за графика са: Георги Цанов и Юлиян Йорданов.

През тази година “Национален конкурс Алианц България за живопис, скулптура и графика” отбеляза своята пет годишнина. Конкурсът е част от корпоративната стратегия на компанията с ясно очертани обществени и социални ангажименти. Инициативата  стартира през 2008 г. като биенале и представлява преглед на българското изобразително изкуство. С нея се предоставят нови възможности българските художници да покажат пред публика свои творби и да се стимулират техните творчески импулси. В конкурса няма ограничения по отношение на стилови предпочитания, изразни средства, тематичен и сюжетен избор. Творбите се селекционират от компетентно петчленно жури – изявени художници, изкуствоведи, дейци на културата. Това обстоятелство спомага за безпристрастни и обективни оценки. През изминалите пет години са проведени три издания и са организирани общо 21 изложби в различни градове, в които са показани над 3000 творби.

 

Благодарение на сътрудничеството със Съюза на българските художници този национален преглед се превърна в ярка проява в културния живот в страната.

 

Изложбата в Ловеч ще продължи до 30 октомври 2013 г.

 

Пожелаваме успех на всички участници в конкурсните изложби!

1 коментар

Comments are closed.