manev108161Изложба „Дарение на картини на Никола Манев“ по повод рождения ден на автора ще бъде открита на 11 август от 18,00 часа. Това съобщи Валентин Узунов, директор на Художествена галерия – Ловеч.

Дарените творби ще бъдат подредени в двете зали на Художествената галерия. Това е й желание на самия творец, да посрещне рождения си ден с дарените от него творби, добави Узунов.

Рожденият ден на Никола Манев е на 28 август, но изложбата ще бъде открита на 11 август и ще остане до 30 август.

Припомняме, че с решение на ОбС- Ловеч, къща в  стария квартал „Вароша“ бе предоставена за постоянна галерия на творчеството на художника Никола Манев. Къщата е  публична общинска собственост и се  намира  в двора на ЦДГ „Мария Сиркова“. Предложението тя да бъде предоставена за постоянна експозиция  на творби на  Никола Манев е на кмета на Ловеч Корнелия Маринова. Всички общински съветници подкрепиха предложението на кмета на Община Ловеч, като това бе едно от малкото решения, взето единодушно от представителите на всички партии в местния общински съвет.

Къщата  е двуетажна,  построена е през 1980 г.  и  се нуждае от ремонт. В момента се уточняват ремонтните дейности по къщата, каза и кметът на Ловеч Корнелия Маринова.

Къщата трябва да изглежда в добър вид, за приюти нещо толкова ценно като творбите на Никола Манев, а и на други, защото нашата идея е тук да гостуват и други наши известни художници. Но ще направим така, че това място да стане приятно за ценителите на изобразителното изкуство, добави Маринова.

Никола Манев е роден в Пазарджик, израснал е в Чирпан, завършил е художествената гимназия в София и френската Академия по изящни изкуства. Установява се в Париж, но никога не къса връзката с България.