izlojba611131Изложбата „Титани на българския дух”, посветена на делото на будителите, бе посетена от над 300 ученици. Библиотекарите в детския отдел на регионалната библиотека им разказаха за богатата история на самия празник: патрона на празника, от кога и защо се отбелязва на първи ноември, кой е първият български будител, кои са негови последователи, на кого дължим възстановяването на празника. В експозицията бяха включени св. Йоан Рилски, Паисий Хилендарски, Софроний Врачански, Неофит Рилски, Васил Априлов, Иван Богоров, Йоаким Груев, Христо Г. Данов и др.

Всички посетители имаха възможност да се докоснат до фототипното издание на „Цариградски вестник” и оригинала на списание „Български книжици”. Редом с тях имаше и образци на книги, които благодарение на изкуството се превърнаха в интересни модели от букарт. Първи посетиха изложбата малките второкласници от ОУ „Проф. Димитър Димов”, водени от своите учители Дарина Чакърова и Тонка Панова, последваха ги четвъртокласниците на Теодора Христова от СОУ„Тодор Кирков”, възпитаниците от началните класове на СОУ„Св. Климент Охридски” .

izlojba611134Най-многобройни бяха участниците от  ОУ „Васил Левски”. С голям интерес и ентусиазъм децата се включиха в подготвените специално за тях литературни игри и пъзели. Така те трябваше за 4 минути да подредят сричките от стихотворението  „Аз съм  българче” и картинния пъзел, изобразяващ лика на Паисий Хилендарски. Петокласниците от ОУ „Васил Левски” се пребориха с по-трудния картинен пъзел, изобразяващ „Неделник” на Софроний Врачански. За да отбележат Деня на народните будители, изложбата посетиха и членовете на клуб „Твори и мечтай” с ръководител Димитрина Братоева и на клуб „Театър и фолклор” с ръководител Стефка Дакова.

    Тази инициатива се провежда за втора година в Детски отдел на Ловешката библиотека и привлича все повече почитатели, както сред учители и възпитатели, така и сред подрастващите.