izlojba RE6AVAM 1Откриването е в Художествената галерия  – Ловеч, на 26 май от 17,30 часа

Пътуващата изложба „Решавам = Съществувам” гостува в Ловеч на 26 май, четвъртък, като откриването е в Художествената галерия от 17,30 часа. Визитата става с подкрепата на Община Ловеч и със специалното участие на младежи с интелектуални затруднения от Дневен център за деца и възрастни с увреждания – сдружение “Закрила” – Ловеч.

Изложбата е  една инициатива на Български център за нестопанско право, Българска асоциация за лица с интелектуални затруднения, Фондация „Глобална инициатива в психиатрията – София” и Фондация „Светът на Мария”, с подкрепата на фондация Credo Bonum. Медиен партньор е Българска национална телевизия.

Представени са картини, вдъхновени от реални истории на хора, изолирани за дълго време от обществените процеси.

Обиколката из страната цели да набере обществена подкрепа за премахване на остарялата система на запрещение в България, която е въведена след 1949 г. Хората под запрещение нямат право да решават нищо за себе си –  къде ще живеят и дали ще сключат брак, или пък какво ще ядат или облекат днес. Тези хора не разполагат с никаква власт.

Изложбата е дело на Надежда Георгиева (Над) и се допълва от текстове на Яна Бюрер Тавание. Текстовете към изложбата са достъпни и на английски език.

Експозицията е вдъхновена от действителни истории, разказва за мечти и възможности, затворени под стъкления похлупак на правото. Творбите показва и колко сме еднакви и щастливи, когато желанията ни биват зачитани и получим шанса да чертаем собствения си път.

Така чрез силата на изкуството се набира обществена подкрепа за премахване на системата на запрещение и спазване на гаранциите, които дава член 12 от Конвенцията на ООН за правата на хората с увреждания, и за приемане на проекта на Закон за физическите лица и мерките за подкрепа. Законодателното въвеждане на концепцията за подкрепено вземане на решения ще позволи на хората с увреждания да застанат начело на живота си, да бъдат част от обществото, да решават, следователно – да бъдат.

На практика от три години в България върви обществена битка за промяна на положението. Подходът се нарича „Подкрепено вземане на решения“. Той е предвиден в Конвенцията на ООН за правата на хората с увреждания, ратифицирана от България, и представлява ключ за осигуряване на равенство пред закона за всички.

Вие можете да станете част от тази промяна и подкрепете приемането на Законопроекта за физическите лица и мерките за подкрепа на  www.equalrights.bcnl.org