mostovealmanah411141Жанина Илиева

Излезе алманах „Мостове 2014“ (култура и общество). Изданието е на община Ловеч и Клуба на дейците на културата и е десето, юбилейно. Висока оценка за алманаха направи кметът Минчо Казанджиев, който посочва следното в уводните думи към изданието: „През годините то успя да изгради духовни мостове между различните творци и институциите, които работят за опазване на културно-историческото ни наследство. Страниците на алманаха се превърнаха в памет и история не само на индивидуалните творчески вълнения,      но и на общите културни търсения“.

В тазгодишните „Мостове“ са представени 24 поети с по няколко творби, 10 разказа, откъси от 7 нови книги, 11 статии и отзиви. Нови имена в алманаха са младата поетеса Елена Денева, която отскоро живее в Ловеч. Тя е автор на четири поетични книги. За първи път със свои творби в алманаха участват Милена Цанкова, поетеса от Ловеч, автор на „Неосквернени селения“, и Иван Атанасов, който е автор на повече от 20 книги с поезия и на спортна тематика, както и на есеистични повести. Младите таланти са представени от дванадесетокласничката от Езиковата гимназия Надежда Искренова, която е родом от Луковит.

Сред представените нови книги е сборникът с разкази „Бъди щастлива!“ на д-р Николай Николов. Публикуван е разказът „Костадина“. Любопитна е и новата книга на Геновева Шейтанова „Изказани мисли“ (есета), която не бе представена официално пред обществеността на Ловеч, но пресъздава атмосферата на града, носи от аромата на миналото и променящото се битие днес.

В „Мостове 2014“ година намират място културни събития като инициативата на Регионалната библиотека „Проф. Б. Цонев“ „Ловеч чете“, юбилейния пленер „Синя зона“, пленер „Дувари“, честванията на 60-годишнината на Регионалния исторически музей и 50-годишнината на Художествената галерия Ловеч, възстановяването на люляковите музикални тържества през 2014 г., рецензия за спектакъла „Опечалена фамилия“ и любопитни факти за творческия сезон на Драматичен театър – Ловеч и др. Хуморът отново е представен от Данаил Керемедчиев . За първи път алманаха публикува творби на автор, който не е между живите – поетът Георги Мирчев, с идеята да не загасва споменът за творците преди нас.

Алманахът съдържа и интересна информация за връчените почетни отличия на Община Ловеч през 2014 г., както и бележити дати и годишнини през 2015 г.