Добра новина за троянци и жителите на нашия край – парламентарната комисия по бюджет и финанси вече обсъди и прие внесените от ГЕРБ предложения за промени в Закона за акцизите. Предвижда се да се върне старият вариант и лимит за варене на ракия – да е 1000 л – толкова да може да се вари без акциз през цялата година, коментира народният представител Иван Миховски, член на икономическата комисия. Тоест общата вместимост на съдовете за варене на ракия да се увеличи от 500 л, както е сега, на 1000 л. Миховски подчерта, че се предвижда и отпадане на уведомителния режим през месеците януари-юни, както е в момента. Тоест всеки да може да си вари ракията, когато поиска.

Народните представители са приели и предложението за изготвянето на регистър, в който всички производители, вносители, търговци на уреди, съоръжения и оборудване за казани за варене на ракия да бъдат вписани за по-голям контрол и безопасност на хората.

Този въпрос е актуален за нашия край. Както се знае във всяка къща се вари троянска сливова и съм сигурен, че тази промяна ще бъде приета от хората, подчерта Миховски и коментира, че това е бил един от най-често поставяните въпроси в приемните му през мандата.

Предстои законопроектът с тези изменения, приет единодушно в комисията, но без участието на БСП, чиито народни представители са напуснали заседанието, да бъде гласуван следващата седмица.

3 коментара

  1. Хората мислят за привличане на инвеститори, за изграждане на нормална среда за живот на млади хора, семейства, да имат децата възможност за занимания, различни от това да стоят и да гледат в точка, а нашите “депутати” се вълнуват от ракията или да посетят някой селски сбор. Много ниско ниво, много.

  2. Ах какво съвпадение е.е.е.е.е.е.е. Ми що не го внесоха по-рано когато можеше да се гласува?

  3. Ашколсун Борисоолу! Белким са сетите да му занисете някоя друга дамаджана с патоки!

Comments are closed.