Проектът „Огледалото на Древна Тракия“ на клуба „Културно-историческо наследство“ при ОУ „Васил Левски“ спечели първото място на X Национална олимпиада по гражданско образование, която се проведе   в  Сандански от  28-30 април. Седмокласничката Яна Стоянова  презентира пред журито проекта , по който работиха и съучениците й Цветилена Петкова, Бояна Гумнерова, Виктория Здравкова, Пламена Стоилова, Геновева Недева, Цвета Минковска и Цанимир Калчевски под ръководството на преподавателя по история и цивилизация Марияна Варчева.

Първото място за ОУ „Васил Левски“ в Националната олимпиада по гражданско образование е във  втора възрастова група и е споделено с  ОУ”Хр.Ботев” – Кубрат.  И двете училища имат еднакъв общ брой точки 179. Проектът на  ОУ „Васил Левски“  е класиран с 86 точки от националната комисия, която го допусна до заключителния кръг на олимпиадата, а представянето на Яна Стоянова добави още 93 точки, което класира училище „Васил Левски“ на първо място.

В презентацията  Яна  запозна журито и публиката с темата, идеята и основните цели  на проекта   „Огледалото на Древна Тракия“, пряко свързани с дейността на клуба –изработка на реплики, свързани с културата на траките. Идеята е да  споделят опита си с други ученици и български деца, които живеят в чужбина. Седмокласниците са определили като цели на своя проект да се създадат  умения за общуване с различни хора, работа в екип и учение чрез личен опит и преживяване.

В кратко филмче Яна представи работата на учениците от клуба в изработването на реплики от античното изкуство – златните венци на тракийския цар Севт III от могилата „Голяма косматка”  в Долината на тракийските царе и на тракийската принцеса от Могиланската могила до Враца.Филмчето представи и работата на децата при изработките на стенописи от две тракийски гробници – Казанлъшката и Александровската край Хасково.

Пред журито Яна разказа как е хрумнала идеята да се сподели опита в изработване на реплики с български  ученици, които живеят  в чужбина. Всичко тръгва от пост във фейсбук и идеята да се направи страница на клуба, за да се популяризира тракийската култура  по забавен и интересен начин чрез изработване на копия на античното изкуство. Така български деца в чужбина ще научат повече за миналото  и ще съхранят историческата памет, убедени са  седмокласниците.