Теодор Христов (9 клас), Ирина Христова (11 клас), Лили Стефанова (12 клас) и Александра Йовкова (12 клас) от Профилирана природо–математическа гимназия – гр. Ловеч с научен ръководител доц. д-р Веселин Ненков се завърнаха от финалния кръг на XI Международен конкурс MITE 2017 с общо 9 златни и 2 сребърни медала.

Конкурсът се проведе в периода 29 април – 3 май 2017 г. в Москва в Академията за социално управление към Министерство на образованието на Московска област.

Участие със свои разработки взеха ученици и учители от Русия, България и Казахстан. Жури под съпредседателството на проф. дпн Татяна Сергеева (АСУ, Русия) и проф. дпн Сава Гроздев (ВУЗФ, България) и с участието на известни учени от редица български и руски университети и институти изслуша и оцени презентациите на участниците, докладвани в девет ученически и една учителска секции. 

Учениците от ППМГ – Ловеч представиха своите разработки в няколко тематични направления. Проектите „NetFirm“ в направление „Приложение на математиката в професионално ориентираните задачи” на Ирина Христова и Теодор Христов, „Окръжности, определени от вписано многоъгълници“ в направление „Геометрични миниатюри“ на Александра Йовкова, Ирина Христова и Лили Стефанова бяха отличени със златни медали, а проектът „Приложение на матриците в икономиката“ в направление „Приложение на математиката и информатиката в икономиката“ на Александра Йовкова и Лили Стефанова спечели сребърен медал.

На вниманието на журито бе представен международен мрежов проект „Математическа мозайка“ с участие на учениците от ППМГ – Ловеч, заедно с участници от Казахстан и Русия, който също беше отличен със злато.

Състезанието „Математическа вселена“ по време на втория състезателен ден по отбори, предизвика много емоции и показа сериозните умения на участниците. Отборът, в който участие взе Ирина Христова, се класира на първо място.

Богатата културна програма, която предложиха организаторите – посещение на държавния музей-резерват „Царицино“ и обзорна екскурзия по Москва река с кораб, предизвика голям интерес и остави незабравими спомени.

 

4 коментара

Comments are closed.