Лилия ВЕЛЧЕВА Силистра

Тетевен – древен и млад , скътан в приказната прегръдка на Балкана, ни дарява своите история, легенди, поверия, настояще и нови приятелства…

Стопля душите ни с гостоприемството и сърдечността на хората от този край, в който се чувстваме повече българи, чувстваме се у дома. Щастлива случайност ме срещна с госпожа Пенка Мръвкова /историк/, с която открихме, че имаме общи роднини. На чаша чай тя ми разказа за своя град.

Градът носел прозвището „Алтън Тетевен“ (Златният Тетевен). На един от хълмовете, които като стражи бдят над града, е построен Гложенският манастир “Св. Георги Победоносец”. Тук все още се пази скривалището на Апостола, намиращо се в тунела “Просечник”.. В манастира се намира и музеят на Васил Друмев (Митрополит Климент), който е бил заточен там от княз Фердинанд през 1893г. В центъра на града е Историческият музей.

През 1932 година е построен Дом – паметник, в знак на признателност към паметта на загиналите за народна свобода тетевенци. Местността „Костина” напомня за Априлското въстание и Георги Бенковски.Тук след предателство той е загубил живота си. Днес, сред тишината на Балкана, до пенливата река, ние се поклонихме пред паметта на този млад българин, разделил се с живота, през месеца на младостта – 25 май 1876 год. А „Кървавото кладенче” спира дъха и буди размисли…

Не мога да пропусна и уникалната колекция с ловни трофеи на нашия любезен домакин – собственик на хотел “Федора” – още един бонус към уютната обстановка, отличната хигиена и много добрата кухня в неговия хотел. Сърдечният стопанин и екипът му, готови да се отзоват на всяко наше желание, направиха раздялата ни трудна, но си обещахме да се срещнем отново.

Приятно беше запознанството ни с неговата слънчева дъщеря Федора.

Скътали в душите си спомен от красивата природа и песента на реката, от зелената майска хубост, която ни омая и ни дари здраве, ние си тръгнахме от Тетевенския балкан. От хотел “Федора” – с нови приятелства и спомен за една чудесна почивка .

Разделихме се с Тетевен – „богати” с част от златното му историческото наследство.

Благодарим ви, тетевенчани!

Бъдете благословени!