ou1112142Областният управител д-р Мадлена Бояджиева и заместниците й Георги Терзийски и Драгомир Кавалски проведоха работна среща с представители на общините и всички институции, имащи отношение по готовността на област Ловеч за нормално функциониране при зимни условия. Обсъдени бяха и безопасността на язовирите и състоянието на складовете за съхранение на излезли от употреба пестициди и други препарати за растителна защита с изтекъл срок на годност.

Област Ловеч е готова за зимата, потвърдиха участниците в срещата. Още в края на октомври те са докладвали направеното от тях пред Областен управител. Днес бе повдигнат въпросът за осигуряване на електрозахранване във филиалите на спешна медицинска помощ. Готовност за работа в кризисна ситуация потвърдиха и от ВиК и ЧЕЗ, от Областно пътно управление, ОДП и БЧК.

ou1112141На срещата представителите на общините докладваха и състоянието на язовирите в областта. 25 са потенциално опасните, а 6 са в предаварийно състояние за незабавно предприемане на мерки.

„В медиите буквално дни след встъпването на новия екип на Областен управител се постави въпрос – изключително сериозен, но не решен през последните повече от 20 години – въпросът с наличните складове за пестициди на територията на общините в областта. В момента ние с колегите правим всичко възможно да се информираме в детайли какво е правено по въпроса от предшествениците, от вас – кметовете. Предстои и на място да видим състоянието на тези складове”, обясни д-р Бояджиева. Тя посети Карлуково на 9 декември, където се намира такъв склад, и се срещна с кмета Васил Вълов. „Много писма се изписаха за този проблем, но за пръв път областен управител идва на място да види за какво става дума”, обясни Вълов и предаде наличната кореспонденция между институциите по въпроса. „Очевидно през годините е вървяла преписка, но днес и сега ние трябва да започнем отнякъде. Проблемът стои. Няма да се спирам кой какво е направил или не е направил, защото, ако се случи най-лошото, хората няма да питат нито вас, нито нас какво сме направили, а защо сме го допуснали”, заяви д-р Бояджиева.

ou1112145Като основна пречка за решаването на проблема представителите на общините изтъкнаха неясната собственост на тези помещения и липсата на средства за унищожаването на излезлите от употреба пестициди и други препарати за растителна защита с изтекъл срок на годност.

Междувременно д-р Бояджиева и екипът й проучват направеното до момента и възможностите за унищожаването на тези складове.

Към този момент е ясно вече, че на 2 октомври 2014 г. с официално писмо до ръководителя на Националното координационно звено по Българо-швейцарската програма за сътрудничество, окончателното проектно предложение „Екологосъобразно обезвреждане на излезли от употреба пестициди и други препарати за растителна защита с изтекъл срок на годност” е одобрено от Държавния секретариат по икономически въпроси (SECO) на Конфедерация Швейцария. Предстои подписване на проектно споразумение между българската и швейцарската страна.

ou1112143Проектът е на обща стойност 23 445 998 швейцарски франка (приблизително 38 млн. лева), от които 85% е безвъзмездната финансова помощ от Швейцария и 15% националното съфинансиране.

Целта е да се осигури екологосъобразно обезвреждане на 100% от негодните за употреба пестициди в цялата страна, чрез преопаковане, транспортиране, окончателно обезвреждане и почистване на мястото за съхранение (възстановяване/рекултивация) по тип на замърсяването. Дейностите по проекта ще се осъществят от Предприятието за управление на дейностите по опазване на околната среда (ПУДООС) към Министерство на околната среда и водите  в сътрудничество със заинтересованите общини. Събирането, отстраняването и изгарянето на 4 387 996 кг залежали пестициди, намиращи се в 216 складове на територията на цялата страна ще се извърши на базата на извършената класификация и оценка на риска на пестицидите, направена по време на подготовката на проектното предложение. Образуваните отпадъци от почистването на сградите на складовете и околностите им, също ще бъде обработено.

ou1112144Предвиждат се дейностите преопаковане, временно съхранение, износ с цел обезвреждане и окончателно унищожаване, идентификация на приоритетните складове и терени за саниране, както и саниране на складове и терени, където се съхраняват преопаковани, събрани и изнесени пестициди. Всичко това трябва да приключи до края на юли 2019 г.