Текст и снимки д-р Дарина Петрова   

ТД”Стратеш, Ловеч посвети зимния си двудневен поход във Васильовска планина на 156 годишнината от рождението на Алеко Константинов, вдъхновител и основател на организирания туризъм у нас.
23 туристи – смелчаци потеглихме в леденото утро на 12 януари от Ловеч към най-високата и красива планина в Предбалкана – Васильовската. Оставихме автомобилите в седловината Богое и се отправихме право към най-високия и връх – Васильовски, 1490 м.н.в.

Водени от председателя на дружеството Светослав Генков, мъжете започнаха да правят пъртина в дълбокия на места до 50 – 60 см. сняг. Времето бе тихо и слънчево, снегът – сух и ситен като пудра, настроението – великолепно. Скоро излязохме от гората и зад нас на юг се разкри величавата гледка на мощната снага на Стара планина, овенчана от върховете на Централен Балкан от Триглав и Ботев на изток до Вежен на запад. Сред безкрайните, стръмни, бели поляни изникваха приказните силуети на храсти и високи треви покрити с кристали от скреж.

Големите бели ветрогенератори под върха придаваха футуристичен изглед на пейзажа. На връх Васильов ни очакваше леден вятър издухал дебелия сняг и оставил причудливи следи по тънката бяла покривка. Съоръженията на върха, антени и метеорологични уреди бяха със скрежни криле. Бързо се спуснахме по стръмната урва надолу в боровата гора, сред която се криеше гостоприемната, топла хижа “Васильов”.

Ремонтирана и с екип мотивирани хижари тя предлага топла храна и напитки в уютната си столова. Успяхме да гледаме на голям екран и церемонията за откриването на Пловдив – Европейска столица на културата 2019 г. На следващия ден, неделя, във ветровито и облачно време тръгнахме обратно надолу по склоновета на Васильовка планина, избирайки друг, по-къс път. Сива, плътна облачна пелена покриваше планината, леден вятър  се спускаше от билото, а отсреща над Балкана грееше слънце и небето беше яркосиньо. Енергията на високото и красивата зимна планина се вля в душите ни.
Предстоят ни още срещи с Балкана през февруари: походи до х. Дерменка на 2 – 3 февруари и до Къкринското ханче в памет на Левски на 19 февруари. ТД “Стратеш” ще проведе и традицония си ученически ски-лагер на Беклемето от 1 до 5 февруари и за пръв път от доста време и ски-лагер за начинаещи, 16 – 20 февруари, 2019 г