napsreshta2603154Радосвета Коева НАП

На 25-и март в гр.Ловеч се осъществи съвместната инициатива на Териториалния областен офис при Националната служба за съвети в земеделието /НССЗ/ и офиса на НАП в града,. насочена към подобряване на информираността на клиентите и на двете държавни структури – земеделските стопани.Съвместната информационна среща-семинар се проведе, със съдействието на областния управител, в зала № 101 на сградата на Областна администрация – гр.Ловеч. На мероприятието присъстваха регистрирани земеделски стопани от областта. На семинара бяха разгледани темите за тяхното данъчното облагане и осигуряване, както и възможностите за подпомагането им по схемите за Директни плащания през 2015 г. и Програмата за развитие на селските райони / ПРСР/ 2014г.- 2020 г.

От страна на НАП, лектори на семинара бяха г-н Виктор Стойчев – директор на офиса на приходната агенция в гр.Ловеч и г-жа Радосвета Коева- Главен инспектор по приходите.Те запознаха присъстващите с особеностите на облагането и осигуряването на земеделските стопани, определяне на размера на данъците и осигуровките, които дължат, условията за ползване на данъчното облекчение за преотстъпване на данък, сроковете, начина и реда за подаване на данъчни и осигурителни декларации, както и предимствата от използване на персонален идентификационен код /ПИК/.

napsreshta2603153          От страна на териториалния областен офис на НССЗ на срещата присъстваха г-н Пламен Банчев- Гл.експерт- координатор, г-жа Валентина Станева – Гл.експерт –агроном и Д-р Красислав Минков – Гл.експерт – ветеринарна медицина.Те представиха възможностите за подпомагане на земеделските стопани по национални програми и схемите за директни плащания през 2015 г., както и по ПРСР 2014 г.- 2020 г.

В края на срещата се проведе дискусия, на която земеделските стопани задаваха въпроси, свързани с конкретни казуси, неясни за тях моменти в законодателството, касаещи тяхната дейност, както и възможностите и условията за подпомагането им по различните програми.