nightprilepi2909151Вчера, от 16:00 до 19:00 ч. в залата на Клуба на дейците на културата се проведе информационно-образователната кампания, посветена на прилепите и част от Националната инициатива „Нощ на прилепите 2015“, съобщават от Община Ловеч.

Организаторите от Федерацията на природозащитни сдружения „Зелени Балкани“ бяха подготвили артистични ателиета и викторини за деца и любопитна мултимедийна презентация за значението на прилепите. Присъстващите деца и техните родители получиха дипляни и плакати с информация за прилепите, тениски с логото на кампанията, разгледаха изложбите за прилепите и информационните банери.

Инициативата в града се организира с финансовата подкрепа на Община Ловеч, чийто ангажимент за кампанията е част от усилията на общината за опазване на прилепите и биоразнообразието.

Отбелязването на Нощта на прилепите започва по инициатива на секретариата на EUROBATS – Споразумението за опазване на европейските видове прилепи, на което България е член от 1999 г.

nightprilepi2909152Международна нощ на прилепите се провежда в България от 1998 г., по инициатива на Центъра за изследване и защита на прилепите към Националния природонаучен музей при Българска академия на науките. Национален координатор на кампанията през последните три години са Зелени Балкани, а участие в кампанията вземат още 30 организации и институции и десетки учебни заведения.

Тази година общо над 15 града ще се присъединят към отбелязването с различни инициативи. Сред тях, освен Ловеч, са също така София, Пловдив, Стара Загора, Бургас, Благоевград, Плевен, Кнежа, Велико Търново, Мусина, Шумен, Поморие, Пазарджик, Русе, Сливен и Враца.