darveta1211148Павлин Иванов

Гледали сте фентъзи филми, в които планетата е след някаква война или природен катаклизъм. Кадрите са или от всемирна пустош или от избуяла повсеместно растителност. В общ смисъл, идеята е, че след като хората са изчезнали, светът Земята става „мъртва“ зона или все пак, във филмите внушаващи надежда, животът на планетата се самовъзстановява. Представете си вторият вариант – след отсъствие на човешка намеса в продължение на стотици години, растителността е обхванала разрушените пътища, сгради и всяка след от човешка дейност. Всичко е зелено, тихо, спокойно. Слънчевите лъчи се прокрадват през короните на вековните дървета, давайки на зрителя усещането за вечност.

Следа от човешка намеса е трудно да бъде открита в „зелената“ система на Ловеч и общината. Общинските пътища са обрасли с храсти, клоните на саморасляците са стеснили шосетата до неузнаваемост. По протежение на коритото на река Осъм, гората вече е завзела необезпокоявано огромни територии, видимо дори в центъра на областния и общински център Ловеч.

darveta1211147Дърветата в ловешките паркове и по ловешките улици растат безгрижно и свободно, като единствената интервенция върху тях е тежкия сняг, който за разлика от човеците, все пак се намесва в развитието на тази жива система.

Странното е, че всичката тази безидейност и пълното безхаберие се награждават и стимулират, за втори път, с някакъв приз, наречен „Опазване на околната среда” и присъден по някакви критерии на Минчо Казанджиев, кмет на община Ловеч!

Лично аз обаче, ще се съглася, че Казанджиев опазва околната среда! Безспорен факт! Първият ни човек не е дал клонче да се пипне, с изключение на показната ПР акция на пътя за Горан.

Скоро обезлюдяващата територия на община Ловеч, поради точно този модел на „опазване“ на флората и фауната, чрез безхаберие, ще може да се превърне в „зелен“ резерват, свободен от човешка дейност, та дори ще може да се иска вход от 2 лева още при табелите Ловеч, за всички, които искат да видят една истинска, недокосвана от човешка ръка природа!

Наздраве за поредният успех на кмета иноватор Минчо Казанджиев!

8 коментара

  1. Хах, да не би наградата да е за това, че около символа на града ни – Покрития мост “екологично” 🙂 и на воля си избуяват диви храсталаци всякакви, че и цели дървета по течението на реката…

    1. Момче,околната среда включва освен треви,храсти и дървета още и всякаквите там живинки,бръмбари,калинки….Та не усещаш ли,че никой не закача бръмбарите в главата ти и те си жужат на воля.А това е също защита и опазване на околната среда.Значи има основание за наградата,поне за защитата на твоите бръмбари.

  2. „Скромността краси човека” е казал българският народ, и това не е случайно. Най-красивия кмет, красиво мълчи за красивия приз „Боклук на десетилетието”. Наздраве за поредният успех на красивият ни кмет!

    1. Анонимния,явно не си успял да предадеш на кмета собствения си приз”Боклук…”Ми направи като господарите на Зефира.Вземи си приза,изчакай кмета пред общината и му го връчи.И това ли не се сещаш как да направиш.

  3. Щях да се учудя, ако не беше написал веднага нещо злобно.

    1. Аз пък щях да се учудя, ако не се бе намесил в опит да опазиш честта на кмета. Кое не е вярно от написаното? Може би има една неточност – сече се, но в общинските гори, не и в реката. Снимките ли са манипулирани? Лъжа ли е, че все още има неразчистени паднали дървета и клони от първия сняг преди повече от 3седмици.
      Разходи се по продължение на оградата на казармата откъм бул.България /мини от отсрещната страна, да не ми лежиш на съвестта/, погледни към нея и се опитай да отгатнеш кога ще падне върху някой човек или кола. Опитай се да разбереш, че може би заради опасната си наклоненост падналите върху нея клони не се махат.
      Завърти по колелото на Баховско шосе /мини и по него за да усетиш максимално докосването на природата/, мини обратно надолу към светофара /задай си въпроса – Откъде по дяволите идва тази вода, какво ще става зимата тук?/
      Ако имаш път посока Плевен подмини отбивката за Пътното, след точно 260м. спри и погледни отсреща /откъде по дяволите е тая вода, няма ли къде да се оттича/, обърни се и погледни нагоре /към падналите дървета и клони/.
      Иди сега си запали свещичка за здравето на съгражданите си и се моли за оцеляването на минувачите по бул.България и най-вече за съвестта на кмета и администрацията му.

  4. Дърветата в ловешките паркове и по ловешките улици растат безгрижно и свободно, като единствената интервенция върху тях е тежкия сняг, който за разлика от човеците, все пак се намесва в развитието на тази жива система.

    И на “берачите” на липов цвят.

Comments are closed.