tkirkov1509151Във връзка с Писмо на Министерство на здравеопазването през периода 24.08. – 14.09.2015 г. здравните инспектори на РЗИ – Ловеч извършиха проверки в учебни заведения на територията на Ловешка област за готовността им за започване на новата 2015/2016 учебна година.

До момента са извършени проверки в 46 от подлежащите 59 училища.

При проверките се констатира, че като цяло сградният фонд и материалната база в училищата на територията на Ловешка област са в добро състояние. При предходни проверки, извършени до края на първо тримесечие на 2015 г. за установяване състоянието на материално-техническата база на учебните заведения са издадени 12 броя предписания, основно свързани с възстановяване на паднала мазилка и освежително боядисване на стени и тавани, боядисване на дограма, ремонт на санитарни възли и осигуряване на нова учебна мебел.

До средата на м.септември са проверени 10 от издадените предписания. От проверките се установи, че в по-голяма част от обектите предписанията са изпълнени.

Във връзка с молби от Директорите на три училища в Ловешка област са издадени становища за удължаване на срока за изпълнение на предписани мероприятия, както следва:

  1. Основно училище “Христо Ботев”, с. Кирчево, общ. Угърчин – предписанието не е изпълнено, удължен е срокът за изпълнение на предписаните мероприятия за извършване на ремонтни дейности на циментовата трибуна към спортната площадка в двора на училището до 31.12.2015г.
  2. ПГСС „Сергей Румянцев”, гр. Луковит – предписанието е частично изпълнено, срокът за изпълнение на част от предписаните мероприятия за извършване на ремонтни дейности по възстановяване на мазилката на стените и целостта на подовата настилка в работилницата по металообработване, която ще се използва през втория учебен срок е удължен до 20.12.2015 г.

3.СОУ „Тодор Кирков”, гр. Ловеч – изпълнена е голяма част от предписаните мероприятия срокът за изпълнение на предписаните мерки свързани с извършване на ремонтни дейности на фасадата на сградата и теренът при входа на училището е удължен до 01.09.2016г.

В горе-цитираните учебни заведения с неизпълнени или частично неизпълнени предписани мероприятия поради недостиг на финансови средства, оставащите ремонтни дейности не крият риск за здравето на учениците и няма да пречат на учебния процес.

До края на месец септември ще бъдат извършени проверки в останалите непроверени учебни заведения.