zdravnakomisia1310141Павлин Иванов

В отсъствието на кмета Минчо Казанджиев – най-пламенният защитник на продажбата на апетитният имот в центъра на Ловеч, каквато е сградата на  Стоматологията, днес Здравната комисия към Общински съвет категорично се противопостави на определената като «съмнителна» сделка.

Предложението на кмета събра НУЛА гласа «ЗА» и беше категорично отхвърлено! На гласуването присъстваха и стоматолози, лаборанти и заботехници.

За първи път толкова категорично съветници от различни партии застават зад интересите на гражданите и на практика са на път да спрат продажбата на изключително атрактивния имот в центъра на Ловеч за жълти стотинки.

Утре предложението на Казанджиев ще се гледа в още три от постоянните комисии. Ако продажбата не получи положително становище от нито една комисия, предложението няма да влезе за разглеждане в Общински съвет.

Инвестиционното намерение за сключване на сделка от страна на «Кардиолайф» и подкрепено категорично от Минчо Казанджиев предизвика протеста на стоматолози, зъботехници и лаборанти.

Радващо е, че регистрираме случай, в който съветници не се поддадоха на исканията на кмета и неговата администрация и застанаха на страната на разума.

Очаквайте утре решенията на другите три комисии, които ще ви съобщим своевременно.

17 коментара

  1. “Борисов писа:
    Толкова излишно писане и безвъзвратно изгубено време с една-единствена цел : поръчково да се издевателства над председателя на ОбС адв. Тихолов!”

    Много уважаеми господин Борисов, по мое скромно мнение лицето Тихолов, не се нуждае от адвокатска защита или представителство в този форум, защото:

    Първо: той пишеше тук и бе особено активен по време на февруарските протести 2013-та и писането му тук не му е чуждо.

    Второ: ако с нещо се е почувствал засегнат от коментарите ми, може да напише, от кой коментар е засегнат и да решим проблема публично и открито тук.

    Трето: Той ми знае номера на телефона, електронната поща и е свободен да ми се обади или пише, за да се срещнем и да обсъдим „поръчковите издевателства” над него.

    Четвърто: Вчера, на една от комисиите се видяхме и ако той имаше желание да обсъдим, моите коментари нямаше пречка да предложи да поговорим.

    Пето, което е първо: аз нееднократно тук съм декларирал, че нося цялата отговорност за написаното от мен и съм готов с всеки засегнат от моите коментари да седна на една маса и да обсъдя всеки един проблем, който ми бъде поставен за обсъждане и да приключим разговора с удовлетворяващо двамата ни решение на проблема.

    Аз драги ми Борисов, не съм юрист, а медиатор (с което се гордея) и съм обучен да решавам спорове, а не да отлагам спорове и проблеми с юридически тълкования и процедури, които не решават спора или проблема.

    Много уважаеми господин Борисов, за всичко останало, за което Ви пишете в удобно за Вас време Ви предлагам да седнем на една маса и да обсъдим всички ваши, тези, хипотези факти и доказателства, които Вие представите, за да решим различията в мненията, които според Вас имаме.

    И накрая няма, как да пропусна да Ви благодаря г-н Борисов, че ме издигнахте над масата от граждани и се обръщате към мен с обръщението „лицето”, което приемам, като заслужено уважение. По мое скромно мнение: все пак едно „лице”, е много повече от един обикновен „гражданин”, защото „граждани” много, а „лица” малко.

  2. Г-жо Айрис, има начин как и кога да се запознаете с решенията и докладите на комисиите и как да направите питане към съвета. Ако се затруднявате, лицето Заверджиев, талисман на ОбС, ще Ви помогне с процедурите, защото има богат опит в това, без да е с юридическо образование и без да си взема многократно всеки месец отпуск. 🙂
    Ами, ето Ви и повод да отправите официално, писмено заведено в канцеларията на ОбС, питане към адв. Тихолов на следващо заседание на ОбС дали и защо нарушава по едикой си член, алитея и точка Правилника за дейността на съвета, как и къде може да узнаете какви решения са взети по дадени кметски предложения. И т.н, и т. н.
    На такова питане трябва да получите писмен отговор и имате право на 5-минутно изказване от трибуната на заседанието.

  3. „Анонимен каза:
    Към датата на публикуване на поканата- 14.10. за заседание на 16.10.предложението вече е било РАЗГЛЕДАНО в Здравната комисия.”

    Анонимен, предложението НЕ е разглеждано в Здравна комисия, защото ако трябва да сме точни – такава постоянна комисия НЯМА, а има Постоянна комисия по здравеопазване и социални дейности.

    Да, разгледано е в Постоянната комисия по здравеопазване и социални дейности към момента но публикуване ПОКАНАТА, но НЯМА депозирано становище на комисията съгласно Правилника – Чл. 101. (1) Постоянните комисии обсъждат проектите на едно или няколко заседания и депозират в председателския съвет на общинския съвет писмени становища или доклади по тях с проекти на решения не по-късно от 14 дни от получаването им.

    И ако лицето Тихол Тихолов беше запознато с разпоредбите от Правилника по :

    Чл. 72. (1) Общинският съвет се свиква на заседание от неговия председател/зам.-председател, определен по реда на чл. 23, ал. 4.
    (4) Заседанието на общинския съвет се свиква с писмена покана, в която се определят деня, мястото и проекта на дневен ред и се придружава с необходимите материали.
    (5) Поканите се изпращат не по-късно от 5 дни преди датата на заседанието.
    (6) По изключение, уведомлението може да се направи и в по-кратък срок, но не по-малко от 3 дни преди заседанието.

    то не би следвало да свиква заседание с покана без задължителните за това материали, които придружават Поканата.

    Необходимите материали по ал. 4 включват като предложенията, така също и становищата на ПК. Поканата е направена в нарушение на правилника без необходимите материали, и не само това.

    Анонимен, както ти твърдиш, с което съм съгласен и приемам , защото е истина: «датата на публикуване на поканата – 14.10. за заседание на 16.10» . Отново имаме нарушение по алинея 6 – По изключение, уведомлението може да се направи и в по-кратък срок, но не по-малко от 3 дни преди заседанието.
    При публикувана покана на 14.10.2014 заседанието следва да се насрочи след дата 16.10.2014г.

    Анонимен, за да те взема на сериозно, преди да коментираш написаното от мен ти препоръчвам внимателно да прочетеш какво съм написал, а преди да цитираш Правилника (в случая) чл.103,ал.3 да прочетеш Чл. 72 и Чл 101, който пряко кореспондира с конкретния мой коментар – липсват становища (материали) на ПК, които са неразделна част от Поканата.

    1. Толкова излишно писане и безвъзвратно изгубено време с една-единствена цел : поръчково да се издевателства над председателя на ОбС адв. Тихолов!

      Лицето Заверджиев злонамерено ” предлага” неточна и подвеждаща информация, отнасяща се за казуса “Стоматологията”, за да внуши, че адв. Тихолов нарушава Правилника за работата на съвета.
      Да. ама не!
      Към датата на публикуване на поканата – 14.10. за заседание на 16.10.предложението вече е било РАЗГЛЕДАНО – на 13. 10.14г от 11.00 часа – в ПК по здравеопазване и социални дейности ( наричана за по-кратко – Здравната комисия)!

      Тогава защо лицето Заверджиев пропуска този документиран вече факт?
      Дали поради нивото на своята осъзната некомпетентност, или “по заповед на щуката”?

    2. Няма две мнения по въпроса, че правилника е нарушен, закона също Борисов. Прибързването на заседанието също е с цел. Отговорете на следните въпроси:
      Как и кога да се запозная с решенията и докладите на комисиите?
      По какъв начин да подготвя питания към съвета преди да приемат едно или друго решение, като не знам какво да питам?
      Налага ли се да си взимам два дена отпуск за да присъствам на проформа заседания?
      Кога ще разберете, че правилата макар писани от едни хора трябва да се спазват от всички?
      Трябва ли да си играем на обжалване и връщане за прегласуване до откат?
      Трябва ли ми юридическо образование за да живея в този град?
      Има ли смисъл от този юруш и прикритост, трябва ли да ида на съвета утре с положителна или отрицателна нагласа?
      Аз си изпълнявам задълженията към работодателя си, крайно време е и общинските и държавни служители да си изпълняват задълженията към работодателя си. Както кмета, така и председателя на ОС са служители /по-висок ранг, но служители на всеки един данъкоплатец/. Така както аз давам съвестен отчет, така искам и да го получа – навреме. А не да се занимавам с дебнене, ровене и тичане по институциите.
      Как така изведнъж решиха да пускат двугодишен отчет на наместниците и кметовете на селата
      Дай на човека власт и гледай как се превръща в животно.

  4. Затова може да се направи извод и от чл. 104/1:

    Чл. 104. (1) Проектът се разглежда след като общинският съвет изслуша доклада на вносителя и докладите или становищата на съответните постоянни комисии.

    Един проект, но броят на комисиите съответства на този от разпределението.

  5. “Чл. 103. (1) Проектите, заедно със становищата или докладите на постоянните комисии се представят на общинските съветници не по-късно от пет дни преди датата на заседанието.
    (2) В изключителни случаи материалите по ал.1 могат да бъдат предоставени и в по-кратък срок.
    (3) Проекти, неразгледани в постоянните комисии, не могат да влязат в дневния ред на предстоящата сесия.”

    Пак питам: щом предложението е разпределено в няколко комисии, то разглеждането му в една от тях достатъчно основание ли е да бъде внесено на сесия? Защо тогава се разпределя и в други комисии, щом разглеждането в тях не е необходимо?
    За мен разглеждането на предложението само в една от комисиите не е основание да бъде внесено. Трябва да има разглеждане във всички комисии, за които е разпределено. И в правилника затова е посочено множественото число на думата “комисия”, а не единственото.

  6. Към Дебелака.
    Правилникът за дейността на съвета е достъпен на интернет страницата на Община Ловеч,сектор”Общински съвет”.От там можете да го прочетете.От цитирания текст е ясно,че щом като предложението е разгледано в комисия/комисии,за която/които Председателският съвет /ПС/го е разпределил,независимо от приетото становище/положително или отрицателно/,то се включва в дневния ред за сесията на ОС.Достатъчно е една от комисиите да не е отказала разглеждането на разпределеното й предложение.Разпределянето на предложенията става от ПС според компетенциите на съответната комисия според Правилника.Всяка една комисия може да направи и предложения,които допълват или изменят разглежданото предложение и ги посочва в протокола си.И направените предложения се разглеждат на сесията.Но от това не следва,че ако има допълващи/изменящи предложения на някоя комисия,то предложението на Кмета не следва да бъде включено в дневния ред.Тъкмо напротив в заседанието на съвета се разглеждат и гласуват всички предложения от комисиите,касаещи основното предложение на Кмета.

  7. Де да можеше това да стане и за храма на сатаната!!!

  8. ОБЩИНСКИ СЪВЕТ – ЛОВЕЧ
    ПОКАНА
    на основание чл. 25, т.1 от Закона за местното самоуправление и местната администрация, свиквам ЧЕТИРИДЕСЕТ и ОСМОТО ЗАСЕДАНИЕ на Общински съвет – Ловеч, на 16 ОКТОМВРИ /ЧЕТВЪРТЪК/ 2014 год. от 13,00ч. в заседателната зала на Община Ловеч при следния

    ПРОЕКТО-ДНЕВЕН РЕД:

    2. Приватизация на Бивша стоматологична поликлиника, находяща се в гр.Ловеч на бул.”България” №3.
    Докл.:Минчо Казанджиев-кмет на Община Ловеч

    Тихол Тихолов
    Председател на Общински съвет-Ловеч

    http://www.lovech.bg/wps/portal/!ut/p/c5/04_SB8K8xLLM9MSSzPy8xBz9CP0os3gLby9PS09LYwODMBMXA0_nAPfgMG83QwtTU_1wkA5kFaGO5gae3oYe7qEh5obuQeYQeQMcwNFA388jPzdVvyA7O83RUVERAOknG1Q!/dl3/d3/L2dJQSEvUUt3QS9ZQnZ3LzZfOEtKSTlJOTMwMFVBNzBJSzFIR1VUNzFPUTI!/

    Скандал е меко казано действието на лицето Тихолов да насрочи заседание на общински съвет в нарушение на Правилника за работа на съвета и преди да са приключили заседанията на постоянните комисии. Защо изобщо има нужда да заседават ПК, след като еднолично лицето Тихолов обявява проекто-дневния ред на заседанието и създава обществено напрежение, като незаконосъобразно (преди да има становища на ПК при ОбС) е включил като точка 2. Приватизация на Бивша стоматологична поликлиника, находяща се в гр.Ловеч на бул.”България” №3.
    На сайта на общината липсват становищата на ПК, като и предложенията. В 13 часа ще отида да потърся в центъра за услуги в община Ловеч въпросните становища, които следва да придружават Поканата за заседанието.

    1. Хубаво е преди да се коментира обявяването в дневния ред на заседанието на съвета и на точката по приватизацията на Стоматологията да се прочете внимателно Правилника за организацията и дейността на общински съвет – Ловеч.Цитирам: чл.103,ал.3 на Правилника:”(изм.Р № 430/25.07.2013 г.,изм.Р № 622/27.03.2014 г. в сила от 10.04.2014 г.)Проекти за актове на Общинския съвет,НЕРАЗГЛЕДАНИ в постоянните комисии,не могат да влязат в дневния ред на предстоящата сесия….”Следователно,за да бъде в дневния ред тази точка трябва да е била разгледана в постоянна комисия на ОС,независимо дали становището е положително или отрицателно.
      Към датата на публикуване на поканата- 14.10. за заседание на 16.10.предложението вече е било РАЗГЛЕДАНО в Здравната комисия.

    2. Нещо не се връзва. Хем по правилник трябва да бъде разгледано в комисиИТЕ, които изведнъж се превръщат в която и да е една комисия? Можете ли да разясните – във всички комисии, в които подлежи на разглеждане ли трябва да е минало предложението или само в една от тях? И какъв е смисълът да съществуват толкова комисии, ако и една върши работа?

  9. Абе, гледам, че учени хора сте се събрали тук, та рекох аз (като по-прост) да попитам – как, аджеба, ги различавате кой – кой е? Кой е от ГЕРБ, кой от ДПС, кой от БСП, защото на мен всички все еднакви ми изглеждат?

  10. “Проекто – график за провеждане на заседанията на постоянните комисии и заседанията на Общински съвет – Месец Октомври
    Материали до: 16.10.2014 г. до обяд
    Председателски съвет 16.10.2014 г. до 16,00 часа
    Заседания на ПК: 21.10.2014 г. и 22.10.2014 г.
    Заседания на Общински съвет: 30.10.2014 г.

    Съгласно РЕШЕНИЕ № 716 от 26 юни 2014 година
    Относно:Приемане план за работата на Общински съвет – Ловеч през второто шестмесечие на 2014 година.
    …на основание чл. 21, ал. 1, т. 23 и ал. 2 от ЗМСМА, с 28 гласа „за”, без „против” и без „въздържали се”, Общински съвет – Ловеч
    Р Е Ш И :
    1. Приема план за работата на Общински съвет – Ловеч за второто шестмесечие на 2014 година. Планът има отворен характер и може да бъде актуализиран.
    Препис от решението да се изпрати на кмета на Община Ловеч и на председателя на Общински съвет – Ловеч.

    ПРЕДСЕДАТЕЛ : ( П )
    (ТИХОЛ ТИХОЛОВ)”

    “все пак трябва да вярваме в здравия разум на съветниците от всички „разцветки“

    Всички председатели на постоянните комисии при общински съвет са нарушили решение на съвета № 716 от 26 юни 2014 година, като са обявили и провеждат заседания на комисиите си на 13 и 14 октомври 2014 г. вместо на 21.10.2014 г. и 22.10.2014 г. Такова ЧУДО не е имало през последните ШЕСТ години – съветниците доброволно да приемат решение за работата си и след това да го нарушават.

  11. Пиян клиент чете сметката в ресторанта:
    2 водки – 2.60
    салата – 1.30
    ако мине – 2.50
    4 бири – 3.60
    Вика келнера:
    – Какво е това “ако мине”?
    – Е, не мина…

  12. Много вой,много“нагласи“за тая Стоматология.Имаше ли смисъл ?Отдавна пророкувах,че продажбата няма да мине.Но трябваше да се яхне вълната!Да се внуши недоверието.
    А се оказа,че от време на време (за сериозните неща) все пак трябва да вярваме в здравия разум на съветниците от всички „разцветки“.Те не са хванати от гората.И ето днес 13.10.2014 г.в заседанието на Здравната комисия при ОС предложението за продажба на Стоматологията, въпреки съпровождащото го положително становище “ЗА” на Комисията по приватизация ,беше отхвърлено с 5 гласа“против“ и 2 гласа“въздържал се“(което си е пак равно на против).

    1. Author

      Да, Анонимен, имаше смисъл! Ако нямаше подписка с над хиляда подписа, ако нямаше протест, ако медиите не бяха отразили какво се случва, ако стоматолизите и заботехниците не присъстваха на заседанията, ако нямаше разумни хора в Общински съвет, всичко щеше да мине тихомълком и с пълен успех в намеренията. Обзалагам се за това!
      Мога да изброя десетки примери само за последната година, с които мога да докажа, че без всичко гореизброено, щяхме да разберем само за финала на сделката.
      Но нека и не прибързваме. Утре има още три комисии. Нека да видим, преди да направим заключения.

      П.С. Не знаех, че Общински съвет се занимава с несериозни неща?!? Цитирам: “А се оказа,че от време на време (за сериозните неща) все пак трябва да вярваме в здравия разум на съветниците от всички „разцветки“.Те не са хванати от гората.”

      Лично аз вярвам в добрата подготовка за всяко заседание. Когато я има, точно тогава се появява и разума. В останалите случай, за разум е изключително пресилено да се говори. Съгласен?

      Павлин Иванов
      “Ловеч днес”

Comments are closed.