vselenskisabor1612141Подбрано от Радка Рашева

681, 9 август

БЪЛГАРИЯ… За първи път това име се споменава на заседание на Шестия вселенски събор в Константинопол и държавата наречена така, получава своята легитимност пред външно – политическия свят. Основана от хан Аспарух, който обединява славяни и прабългари, тя представлява един военно-политически съюз, насочен срещу Византия, Авария и Хазария.

Сключва мирен договор с византийския император Константин ІV Погонат с цел да си запази завоюваните територии в Тракия и Мизия. С този договор Византия формално, юридически признава съществуването на новата държава на Балканите. Чрез него България получава своята легитмност пред външно-политическия свят. Тя заема североизточните територии на Балканския полуостров. На юг границата й с Византия върви по Старопланинския масив, на запад и северозапад достига до Железни врати на р. Дунав.

На североизток българското ханство се простира до Хазария, като границата между тях била р. Днестър. А на изток върви по Черноморското крайбрежие, макар, че някои градове, включително и Одесос (дн. Варна) остават под византийска власт. Столица (ханска резиденция) на новообразуваната българска държава е селището Плиска.

                                      История на България. Т.2. С., 1981, с. 97-105.

 

В рубриката “Любопитно за Ловеч”, която “Ловеч днес” започва, краеведът Радка Рашева е подбрала за вас интересни, любопитни и малко известни факти свързани с нашият град Ловеч и събитията от обществения и икономически му живот.

Очаквайте поредицата публикации. Днес започнахме с България.

1 коментар

  1. хан Аспарух не “обединява” а “подчинява” славянските племена и всички останали не български народи, заварени на територията на България.

Comments are closed.