Международният проект „Младежки дебати на немски език“ съществува в страните от Централна Европа, Русия и Прибалтика от 2005 година и се организира  от Гьоте-Институт, Централната служба за обучение в чужбина към Външното министерство на Германия и няколко фондации.

Целта на проекта е да подтикне младите хора на Европа към критично отношение по важни и актуални теми за училището и обществото, да подобри техните умения за аргументация (особено важно при изпита за сертификат „Езикова диплома“) и за свободно изразяване на немски език.

През 2018 година България за първи път се включва в този проект с няколко пилотни езикови гимназии, сред които и Ловешката Езикова.

В началния етап в дебатите  участваха всичките 72 ученици от 11 клас, които изучават немски като първи чужд език. Големият брой участници дава право на училището да излъчи за регионалния финал трима. В часовете по немски всички дискутираха по избрани от тях теми, свързани с училищния живот. До двата полуфинала достигнаха осем ученици, от които за училищния финал журито избра най- убедителните четирима.

На 15 март в зала „Америка за България“ пред многобройна публика се проведе училищният финал.

Финалистите Александра Балканска, Данаил Дончев, Теодор Филипов,  и тримата от 11 А клас и Гергана Шейтанова от 11 Б клас дебатираха по темата „Трябва ли да бъде премахнато видеонаблюдението в училищата?“  Аргументирано и с много примери те защитаваха позициите си: Александра и Теодор за премахването, а Гергана и Данаил – против премахването на камерите в училищата. Жури в състав Ева Цик (преподавател по немски в 11 клас и регионален координатор на проекта), Татяна Цокова (преподавател по немски в 11 клас и училищен координатор на проекта) и Радина Караиванова от 12 Б клас (с многобройни награди от състезания по немски)  класираха за регионалния финал Александра, Гергана и Теодор.

ПЕГ „Екзарх Йосиф I“ ще бъде домакин и на регионалния финал през април с участието на представители  от езиковите гимназии в Русе и Монтана.