За пръв път тази година в село Йоглав се проведе Тодоровден с богата концертна програма и надбягване с коне, както повелява традицията. Организатори на събитието са кметство село Йоглав, Народно читалище „Пробуда 1926 г.“ и изграждащата се в селото конна база „Югла“ , с управител Цветозар Петков.
Официални гости на празника бяха заместник-министърът на образованието Таня Михайлова, Началникът на Регионално управление на образованието Ловеч Еленко Начев и Корнелия Маринова, кмет на Община Ловеч. Жителите на село Йоглав и стотици гости от близо и далеч бяха оградили голямата поляна в центъра на селото, подготвена за Тудорица, в очакване на подготвения сценарий.
Кметът на село Йоглав обяви празника, приветства всички присъстващи и разказа за ритуалите и символиката на този ден, дошли от народните предания. Като символ на йоглавския Тодоровден /Конски Великден/ беше голямата погача във вид на конска подкова , от която всички опитаха с мед за здраве.
За доброто настроение организаторите подготвиха богата празнична програма, а още отрано сутринта цялото село беше огласено от българска народна музика. Концертната програма беше открита с народните песни на Фолклорна група „Югла“ към местното читалище. Последва пъстър концерт на гост-изпълнителите от народно читалище „Светлина 1927 г.“ село Лисец. Игривите народни танци на младежката танцова формация „Слънце“ и индивидуалните изпълнения на Стефан Иванов и Антон Кузнецов предизвикаха бурните аплодисменти на публиката.
Настъпи най-очакваният от многобройната публика момент-конските кушии. Те бяха подготвени от екипа на конната база в Йоглав. Лентата на конното трасе беше прерязана от кмета Георгиева. Старта и финала контролираха учениците Михаела Христова и Даниел Радославов. Веселите коментари на Димитър Кръстев-Гайдаря озвучаваха на далеч случващото се по трасето и накрая обяви победителите.

Грамота за първо място и златен медал получи Пламен Якимов, а неговият кон Фидел – чувал царевица. С второ място и сребърен медал беше удостоен Цветозар Петков, а конят-състезател Кика получи бала слама. Кушиите завършиха с празнично дефиле на всички коне, конски каруци, а най-голямата атракция беше украсената магарешка каруца и магарето Розка. Техният стопанин, самодеецът Иван Христов, облечен в национална носия през целия ден извършваше возене на деца и възрастни за развлечение. Всички участници в концерта и конните развлечения получиха благодарствени грамоти.
Регулиране на движението и обществения ред в това мащабно по рода си събитие извършваше лично и със своя екип Началникът на РУ Ловеч Златин Михайлов.
Много музика, народни хора, пъстри народни носии, много слънце и весело настроение изпълваха до късно празничния ден.

1 коментар

  1. Забранете да правят в събота теглене на шейни с товар.

Comments are closed.