lovechobshtina103121

За прозрачността, буквално!

Павлин Иванов

На 4 ноември 2014, Агенцията за обществени поръчки публикува обявление на Община Ловеч за „Доставка на хранителни стоки за нуждите на заведенията, финансирани от бюджета на Община Ловеч – 2015 г.”.

Обявената прогнозна цена за цялата поръчка включваща различни обособени позиции е 943725.18 лв.

Вчера, от фирма „Памела комерс“ потърсиха „Ловеч днес“ във връзка с отстраняването на дружеството от участие в обществена поръчка на Община Ловеч за доставка на хранителни стоки.

Според изискването по обявлението, като едно от задължителните условия е записано, че документите с офертите и декларациите, трябва да бъдат поставени в непрозрачни пликове. Точно това са направили от „Памела комерс“ – поставили са документите си в папки, а папките в непрозрачен плик!

Фирмата не участва за първи в обществени поръчки на Община Ловеч. Поне от 5 години „Памела комерс“ участва в търговете, казват от ръководството на фирмата. Пликовете са едни и същи, отговарящи на изискването да не бъдат прозрачни и смятат, че техните документи отговарят категорично на записаните условия в обявлението.

DSC_0119От фирмата подозират недопускане на участник, от когото всички имат респект, какъвто е „Памела комерс“. Не смея да цитирам причината гласно, но със сигурност смятам, че комисията е манипулирана да не ни допуснат до по-нататъшно разглеждане, което е най-съществената част от търга, заяви управителката на дружеството. Може би пречим или по някакъв начин му притесняваме другите участници, затова, когато няма за какво да се уловят за елиминиране на някой, прилагат подобни технически неща, за които може да се докаже, че не са така.

На мен ми е обидно, защото досега сме се справяли добре, което може да се установи и от добрите ни отношение със заведенията, които сме снабдявали. С Община Ловеч работим от много години, като за 2-3 години не сме участвали в търговете, тъй като отново бяхме засегнати морално. Но след това болката премина и подновихме участието си в търговете, сподели управителката на дружеството.

Интересен факт е, че поне една от фирмите участнички в търга е особено любопитна. Скоро ще разберем дали съмненията за оказан натиск върху членовете на комисията ще се потвърдят или отхвърлят.

От фирмата се консултират с адвокатите си и обмислят дали да заведат дело за да защитят правата си.

Но по-важният въпрос, който поставят е: Чии интереси защитава Община Ловеч?