lovechobshtina103121С влизане в сила на Наредба за изменение и допълнение на Наредба №9 от 2011 г. за специфичните изисквания към безопасността и качеството на храните, предлагани в детските заведения и училищата и изтичането на едногодишния гратисен период, от 03.11.2016 г.киселото мляко, сиренето и кашкавалът вече трябва да бъдат произведени само по БДС.

Месните заготовки трябва да са по утвърден стандарт, същото се отнася и за брашното и хляба, а лютеницата и слънчогледовото масло – по браншови стандарт.

И до сега някои от хранителните продукти отговаряха на това изискване, като киселото мляко, хляба, брашното. Всички останали са произведени по технологична документация.

Съществен момент в Наредбата за изменение и допълнение на Наредба №9 от 2011г. е, че в детските заведения и училищните столове не трябва да се предлага храна, съдържаща:

1. мазнини различни от краве масло, слънчогледово масло и зехтин;

2. хидрогенирани растителни мазнини;

3. растителни мазнини, за които на етикета не е посочен вида на преработката им.

Във връзка с това на 15.11.2016г., Община Ловеч за трета поредна година ще организира обучение на медицински специалисти от детските градини и училищата и персонала, който приготвя храната в Домашен социален патронаж и Детска кухня. На обучението ще бъдат засегнати както измененията и допълненията на Наредба №9 от 2011г. за специфичните изисквания към безопасността и качеството на храните, предлагани в детските заведения и училищните столове, така и новостите, относно обявяване на калоричните стойности на храната съгласно чл.9 т.л на Регламент (ЕС) 1169/2011 г.

Всичко това цели повишаване качеството на храната, консумирана от децата- предпоставка за едно здраво поколение.

 

3 коментара

  1. Пак безумие!!! За чий … ще обучавате кадри, при положение, че се борите за кетърингово хранене?

Comments are closed.