danachni1504162100 данъчни лектори влизат в 150 училища в страната, а от Ловешкия офис 5 лектори ще изнасят уроци в 9 училища от областта

Радосвета Коева НАП

НАП стартира трета част от образователния проект на Агенцията „Влез в час с данъците“. Първият данъчен урок в София беше изнесен в 133 СОУ “А.С.Пушкин” с участието на актьора Васил Василев – Зуека. Той влезе „в час” с аудиторията и провокира дискусии сред младите по темите „данъци” и „осигуровки”.

Първите си данъчни уроци за тази година, лектори от Ловешкия офис на приходната агенция проведоха на 14 април в гр.Тетевен. Те влязоха сред учениците от 11 и 12 клас от СОУ “Георги Бенковски“ и Професионалната гимназия по горско стопанство и дървообработване. С помощта на интерактивна презентация от офиса на НАП в гр.Ловеч целят да провокират дискусии сред младите по темите „данъци” и „осигуровки”, както и да променят нагласите им относно тяхното плащане.

Младежите от двете тетевенски училища посрещнаха с интерес презентацията.Сред лекторите бе самия директор на местния офис на НАП – Виктор Стойчев, от който те по интересен и убедителен начин получиха отговор на въпросите си,  някои от които бяха: Защо трябва да работя на трудов договор, след като ще получа повече пари, ако работя без договор? ; Какво да направя след като досега не са ми давали истинска касова бележка?; Как така с попълването на  декларация се определя колко данък дължа?; Защо за летните месеци, след като завършим училище,  сами трябва да си плащаме здравните осигуровки?. Проведените дискусии показаха, че имаме осъзнати интелигентни млади хора, желаещи да научат повече за правата и задълженията си, като граждани и бъдещи данъкоплатци,  преди старта им в живота.

danachni1504161До края на месец април и първите седмици на месец май, данъчни лектори от местния офиса ще влязат още в 4 училища от гр. Ловеч –  Гимназията за чужди езици „Екзарх Йосиф I“,  Природоматематическата гимназия, Професионалната гимназия по икономика, търговия и услуги,  и Професионалната гимназия по механоелектротехника; в 2 училища от гр. Луковит- Професионалната гимназия по селско стопанство „Сергей Румянцев“ и СОУ „Алеко Константинов“;  и в гр.Троян – СОУ „Климен Охридски“ .

От офиса в Ловеч съобщават, че тази година 20 онлайн данъчни курса са основният акцент на кампанията, която се провежда с подкрепата на Министерство на образованието и науката. След края на всеки видео урок учениците, които са се регистрирали на www.vlezvchas.bg могат да тестват знанията си с няколко кратки въпроса и да се състезават за 20 големи награди. В рамките на 10 месеца те ще имат възможност да спечелят дронове, електронни книги, портативни говорители или камери за екстремни спортове. Всяка събрана точка от верен отговор е шанс за печалба. Отличниците по данъци ще могат да спечелят портативно зарядно, слушалки или тефтер с химикалка за тъч скрийн екран.

Във видео уроците на НАП по данъчни въпроси ще говорят шампионът по спортна гимнастика Йордан Йовчев, певицата Михаела Филева, журналистът Любен Дилов-син, волейболистът Валентин Братоев, певецът Ицо Хазарта и др. По интересен начин те ще разкажат повече за видовете данъци в България, здравно и социално осигуряване, важността на касовата бележка, какво е държавен бюджет и др.

danachni1504163Инициативата стартира през април и ще продължи до края на учебната година през 2017 г. Всеки фен на страницата в социалната мрежа “Фейсбук“ ще може да види коментарите на българските известни лица, които подкрепят инициативата и отговорите на въпросите „Кога декларираме доходите си“, „Как се възстановяват здравноосигурителните ми права при завръщане в България“ и други полезни теми за младите.

Кампанията включва и срещи на 100 данъчни лектори с ученици на възраст между 14 и 18 години в 150 общообразователни училища в 28-те областни града на страната. От офиса в Ловеч, дори ще излязат от областния град, като 5 лектори ще проведат данъчни уроци в 4 училища в гр.Ловеч, 2 училища в гр.Тетевен, 2 училища в гр.Луковит и едно училище в гр.Троян.